Община Стара Загора затяга мерките за ограничаване на коронавируса. Вижте как!

Община Стара Загора затяга мерките за ограничаване на коронавируса. От днес се затварят за посещение и ползване всички градинки, обособени за разходка на домашни любимци, намиращи се на територията на община Стара Загора.

Това съобщи по време на онлайн пресконференция кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той обясни, че всички собственици на кучета ще могат да ги извеждат на разходка единствено и само около мястото, където живеят. Причината за налагането на тази мярка е системното нарушаване на заповедта за посещение на паркове и градинки под предлог за разхождане на домашен любимец.

От думите на Тодоров стана ясно, че се подготвя заповед , в която ще бъде забранено струпването на едно място, извън дома, на повече от двама възрастни. Той даде за пример събиращи се на групи ученици или работещи, които не оценят риска от евентуално заразяване. „След като вирусът е в България, а вече е и в Стара Загора сред всички нас – ние вече трябва да се съобразяваме с мерките, които специалистите и лекарите налагат. Правилата са такива и това е единственият начин да се справим с този тежък казус. Всички трябва да бъдем солидарни и да пазим както себе си, така и околните“, каза още градоначалникът.

След регистриране на първи случай на заболял от COVID-19 на територията на община Стара Загора ще бъде удвоено обеззаразяването на града, уточни кметът. „Ще се извършва редовно миене на улиците със специални препарати. Кварталът, от който е лицето (кв. „Зора“), доказано заболяло от коронавирус, също ще бъде третиран. Подобни действия ще бъдат извършвани и в жилищния вход, където живее, като целта е да бъде направена пълна дезинфекция“, допълни Тодоров.

Сред присъстващите на пресконференцията бе и директорът на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. Йовчо Йовчев. Той обясни, че пациентът диагностициран с COVID -19 е приет на 25 март в Клиниката по eндокринология със захарен диабет. Към момента е преместен в Инфекциозна клиника като са направени проби на всички контактни с него медицински специалисти. Резултатите се очакват в края на деня.

Живко Тодоров разясни, че всички собственици на апартаменти, част от етажна собственост, имат ангажимент да поддържат общите площи. “В момента има налични дезинфектанти в търговската мрежа, всички граждани трябва да се грижат за собствеността си. Ние като община се стараем за пълно обеззаразяване на всички общински площи и територии“.
Към момента не се предвижда премахване на пейките от обществени места – „не може да разрушаваме инфраструктурата на града, за да може да се дисциплинират хора“, подчерта Тодоров.

По време на пресконференцията стана ясно още, че има наложени 38 Административно-наказателни постановления за нарушаване на извънредните мерки. “36 от тях са за посещение на паркове и градинки, констатирани са два случая, при които в търговски вериги не са били спазени предписанията за отстояние между чакащи на опашка клиенти “, съобщи секретарят на Общината Делян Иванов. Той представи данните и за образувани 8 досъдебни производства – като 7 от тях са за неспазване на наложена карантина, а едно е за неспазване на разпореждане на служител на КПП. „Ще бъдем безкомпромисни към всички, които се опитват да заобикалят или нарушават правилата“, категоричен бе кметът на Стара Загора. В старозагорския кв. „Лозенец“ ще бъдат завишени мерките и ще се извършват редовни проверки на лица, които нарушават правилата.

Градоначалникът обясни, че към момента са проведени разговори с всички по-големи групи в Общинския съвет, за да могат да бъдат набелязани мерки за подпомагане на най-нуждаещите се граждани и най-уязвими групи.
За пореден път беше повдигнат и въпросът за временното преустановяване на работата на Автогара Стара Загора като целта е да бъде намален пътникопотокът от хора, които пътуват от едно населено място в друго и те да се насочат към по-малки превозни средства. „Нека всички бъдат солидарни, че се намираме в извънредно положение“ – апелира Тодоров. Той обясни, че спирането на междуселищните линии на обществения транспорт, както и редуцирането на градските автобусни и тролейбусни такива, има за цел да ограничи струпването на много хора на едно място, за да се запази здравето им.

Сред присъстващите беше и областният управител Гергана Микова, която обясни, че „до края на деня ще бъде издадена заповед, в която ще бъде наложен вечерен час за жителите на област Стара Загора. „Ще бъде забранено придвижването на хора от 21,00 часа до 05,00 часа, освен в случай на придвижване от и до работно място или при нужда от медицинска помощ. За спазване на заповедта ще съблюдават органите на МВР и самите общини“, разясни Микова.

Живко Тодоров благодари на всички, които в този момент на нужда даряват и помагат на най-нуждаещите се и апелира към съпричастност и отговорност.
В помощ на всички граждани, които търсят информация, на официалния сайт на Община Стара Загора има изработена специална секция, в която хората могат да се информират, както и да открият синтезирана най-важната информация, свързана с мерките за ограничаване на вируса.

В пресконференцията участие взеха още и зам.-кметовете Йордан Николов, Красимира Чахова, Милена Желева и инж. Янчо Калоянов, както и началникът на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора д-р Станимир Станков.


image0 (9K)