Такси за детски ясли и детски градини няма да се дължат в Стара Загора от 1 март, а от 1 април – за детска кухня

„Благодаря на Общинския съвет, че работи конструктивно по извънредните мерки, които Общината предложи за подпомагане на социално уязвимите групи“, каза днес на онлайн пресконференция кметът Живко Тодоров.

По думите му обединението на всички партии в местния парламент е важен знак, че човекът е на фокус за вниманието и грижата на Общината. Мерките ще бъдат предложени за гласуване на редовната сесия в края на април.
„Такси за детски ясли и детски градини няма да се дължат от 1 март 2020 г. до края на извънредното положение. На тези родители, чиито деца са посещавали детските заведения до 13 март и са платили такса, парите ще бъдат приспаднати при следващи плащания“, обясни Диан Димитров, председател на групата общински съветници от ГЕРБ. Той съобщи още, че от 1 април т. г. със 100 лв. ще бъдат увеличени възнагражденията на хората, които работят в Детска кухня, Домашен социален патронаж и Диетичен стол, заради увеличения обем на работа.
Поръчани са и 5000 маски на общинското дружество „Мересев“, които ще бъдат раздадени на хората по селата, които нямат възможност да пътуват до града и да си закупят, както и на социално слаби граждани.
„Призовавам работодателите да запазят максимално работните места във фирмите си, защото това ще бъде нужно за по-леко преодоляване на втория етап на кризата“, допълни Димитров.
Проф. Иван Върляков, председател на групата на „БСП за България“ , информира, че съветниците са се обединили за решението от 1 април т. г. да бъдат освободени от такса ползващите Детска кухня до края на извънредното положение. Тези, които са платили до днес, ще могат да ползуват сумите при следващи плащания. От 1 март пък са освободени от такса ползвателите на Домашния социален патронаж и Диетичния стол. Ако вече са платили, парите ще им бъдат приспаднати по същия механизъм.
„Днес ние продължаваме социалната насоченост на нашата дейност, но не сме спрели да мислим за малкия и средния бизнес. Освен мерките, предложени от кмета Живко Тодоров, които бяха приети на предишната сесия, обмисляме и нови. Благодаря на всички съветници, че загърбиха политическите си пристрастия. Очаквам още днес да дойдат и подпишат решението и то ще бъде внесено на сесията на 30 април“, каза Мария Динева, председател на Общински съвет Стара Загора.
По предварителни разчети разходите за мерките ще са около 300 000 лв., които ще се вземат от общинския бюджет.


image0 (9K)