Общината в Прага отказа да почисти надраскан съветски паметник

Паметникът на съветския маршал Иван Конев в Прага е бил надраскан и залят с боя в деня, в който се навършиха 51 години от нахлуването на войските на Варшавския договор, предвождани от СССР.

Статуята е залята с червена боя, а в основата й е изписано: „Не на кървавия маршал! Няма да забравим!“

Маршал Иван Конев предвожда Съветската армия на Западния фронт през 1945 г. Той освобождава Прага от войските на нацистка Германия, а по-късно и Берлин. След това налага съветската окупация, командва войските в ГДР и предвожда потушаването на антикомунистическото въстание в Будапеща през 1956 г. Конев ръководи съветските войски и при Берлинската криза през 1961 г., когато е издигната стената между Източен и Западен Берлин. След това се пенсионира, но според някои историци е участвал и в планирането на нахлуването в Чехословакия през 1968 г.

Кметът на Шести район на Прага Ондрей Колар заяви, че общината няма да почисти паметника и той ще остане така, докато посолството на Русия не започне да се държи конструктивно и поднови разговорите за преместване на паметника.

„Това се случва всяка година по два пъти. През май, когато комунистите се събират на паметника, и през август, когато е годишнината от окупацията. За да предотвратим тези инциденти, ние поставихме информационна табела, която обяснява какво е правил Конев през целия си живот. Въпреки това, настроението на хората е очевидно – не го искат този паметник“, пише на страницата на Прага 6 във Фейсбук.

Общинските власти са обсъждали преместването на паметника в парк, близо до посолството на Русия, което е в същия район. Руските дипломати обаче са прекратили разговорите.

Полицията разследва случая от 22 август тази година като вандализъм. Посолството на Русия съобщи, че е изпратило протестна нота на външното министерство на Чешката република. Паметникът на маршал Иван Конев е поставен през 1980 г.

Иван Бедров  www.svobodnaevropa.bg Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)