НАЙ-НОВИ:

Облекчават онлайн обучението за няколко дни

Обучението в електронна среда от разстояние започна ефективно в много голяма част от училищата, благодарение на обединените усилия на всички участници в процеса – директори, учители, родители, ученици.

В хода на обучението се подобри организацията и ефективността, но наред с това се натрупа умора от интензивността на дейностите, посочва министърът на образованието Красимир Вълчев.

В тази връзка от МОН препоръчват в периода от 13 април до 16 април да се разнообразят заниманията и да се предостави възможност за разтоварване на учениците, като в същото време се ангажира тяхното внимание и се осигури спазването на мерките за социална изолация чрез провеждане в електронна среда на различни дейности. Това може да са:

– занимания по интереси;

– дейности за обща подкрепа в зависимост от индивидуалните потребности на учениците – например допълнително обучение за преодоляване на трудности и наваксване на пропуски в обучението, индивидуални консултации и кариерно консултиране;

– обучение по предмети в областта на изкуството, технологиите и спорта, ако обучението по тези предмети е било достатъчно при извънредното положение;

– виртуално посещение на музеи, гледане и обсъждане на филми с учебна цел, обсъждане и оценяване на екипни проекти;

– часове на класа или занимания за здравното, екологичното, гражданското и патриотичното образование,

– за безопасността на движението, за опасностите в интернет;

– психологическа подкрепа за преодоляване на наложената социална изолация и за подобряване на работата в екип.

Всяко училище може по своя преценка да разшири спектъра на възможните дейности, като съобразява дневната ангажираност на учениците да не надвишава четири часа.

В този период /от 13 до 16 април/ част от учителите, които през изминалите три седмици активно и ефективно са работили с учениците си в електронна среда от разстояние и няма необходимост да предоставят индивидуални консултации на отделни ученици, може да използват времето не за пряка работа с учениците, а за анализ на напредъка, за обсъждане на платформи и приложения.

Ръководният екип на дадено училище би могъл да използва това време за анализ и подобряване на организацията и координацията на дейностите с цел оптимално разпределение на времето, ресурсите и функциите за постигане на ефективни резултати, без това да води до прекомерен контрол и допълнителна административна тежест. Всеки педагогически специалист, който пожелае, може в този период да ползва и платен годишен отпуск, информира министър Красимир Вълчев. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
През последните 24 часа поради усложнения, причинени от новия коронавирус, в…