Областният управител на Стара Загора настоява за охрана на паметника на връх Бузлуджа през зимата

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова настоява за охрана на паметника на връх Бузлуджа през зимата, въпреки че достъпът до него е забранен, съобщи БНР.

Монументът остана държавна собственост, след като правителството отказа да го даде за стопанисване на БСП. Гергана Микова е на мнение, че има различни възможности за публично-частно партньорство, които да решат проблема с окаяното състояние на мемориала.

[ad id=“237001″]

Живата охрана обаче трябва да се осигури час по-скоро, тъй като все по-чести стават набезите на нерегламентирани туроператори, които си позволяват, въпреки забраната, да въвеждат туристи с риск за живота им, отбелязва старозагорската областна управителка.

[ad id=“226585″]

По думите й, в монумента продължават да проникват и младежи, които си правят там екстремни селфита. Най-опасният участък – пилонът, е обезопасен, но рискът от посещението на това място през зимата нараства.

С началото на зимния период там става все по-опасно, тъй като входовете към вътрешността на т.нар. „чиния“ са затворени, хора проникват в нея през въздуховоди. А през студения период вътре е хлъзгаво и мокро, което повишава рискът от наранявания.


image0 (9K)