Няма да увеличават заплатите на медицинските сестри

На този етап няма как да бъдат удовлетворени исканията на медицинските сестри за стартова заплата от 900-950 лв. Това заяви пред БНР д-р Васислав Петров – председател на Сдружението на областните болници.

По думите му средствата в много от областните болници не достигат за повишаване на заплатите в такива размери.

За обещаните 200 млн. лв. повече за догодина д-р Петров отбеляза, че никой не казва, че разпределението ще бъде примерно 10% увеличение на всички клинични пътеки. Тепърва ще се договарят Лекарският съюз и Здравната каса коя пътека с колко ще бъде увеличена.

„Ние можем да направим анализи и да видим какво ще бъде повишаването на средствата, които ние ще получаваме от НЗОК и оттам да направим анализ какви увеличения на заплатите на сестри и лекари можем да направим“, уточни председателят на общинските болници.

Той отбеляза още, че 3 месеца ще дават високи заплати на всички, а след това болниците ще изпаднат в несъстоятелност, ще бъдат блокирани сметките им от всички длъжници и тогава сестрите и лекарите няма да могат да получат никакви заплати.

От своя страна председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев подчерта, че и при тях нещата не са по-различни. По думите му сестрите са получили всичко, което са имали възможност да им дадат.

От 1 юли НЗОК увеличи цените на някои от клиничните пътеки, припомни д-р Петров. Според него това увеличението е добре, но болниците трябва да ги заработят.

Веселина Ганчева, представител на Асоциацията на медицинските сестри, отбелязва, че медицинските сестри са се все по-малко, работят все повече и за по-малко пари. Тя подчерта, че продължават да настояват за адекватно остойностяване на труда им.

Според нея цялата система трябва да се смени, тъй като в момента една сестра работи на мястото на три. „Докато има лимити и клинични пътеки, здравеопасна е системата в България“, допълни още Ганчева.

Председателят на Асоциацията на професионалистите по медицински грижи Милка Василева пък поясни, че в следващите 3 години една четвърт от сега съществуващия персонал няма да съществува. „Около 15 хил. сестри ще се грижат за 6,5 млн. българи“, изтъкна тя.

TrafficNews.bg


image0 (9K)