НАЙ-НОВИ:

Някои са изградили имунитет срещу COVID-19 още през 2003 година

Хората, които са преболедували атипичната пневмония по време на епидемията през 2003 г. могат да бъдат невъзприемчиви към COVID-19. Това се посочва в проучване на група американски и швейцарски учени, публикувано в списанието Nature.

Специалистите са установили, че заразяването с вируса SARS-CoV, който причинява остър респираторен синдром, стимулира производството на антитела, насочени към шиповия протеин (S протеин), който е отговорен за съединяването на коронавируса с рецепторите на клетъчната повърхност. Учените са стигнали до извода, че една от разновидностите на такива антитела – S309, може ефективно да неутрализира S-протеиновите области на SARS-CoV-2. По този начин хората, преболедували острия респираторен синдром, могат да бъдат като имунизирани срещу новия коронавирус.

Изследователите отбелязват, че коктейлите, направени от такива антитела, могат да се използват при лечението на тежки форми на COVID-19 и за профилактика на заболяването при хора с висок риск от заразяване. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Ваксината срещу коронавируса, разработвана от японската фармацевтична компания AnGes и…