НС и ГЕРБ заедно със стратегия за справяне с демографската криза в Стара Загора

На пресконференция днес Мария Динева, председател на групата общински съветници на Народен съюз, заедно с кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и председателя на групата общински съветници от ГЕРБ Николай Диков, заедно съобщиха

за постигнато решение за взаимна подкрепа и обща работа по преодоляване на демографската криза в общината. 

През 2009 година в Стара Загора са се родили 1787 деца, а миналата година – 1394, съобщи данни г-жа Динева. Предложението на НС е в Бюджета на Общината за 2020 година да се включи перо за подпомагане на семействата при раждане на дете. Помощта да е 300 лв. за първо, 500 лв. за второ и 1000 лв. за трето дете. Родителите трябва да отговорят обаче на определени изисквания. И двамата родители трябва да са навършили 18 години. И двамата трябва да имат най-малко средно образование и поне единият от тях трябва да има постоянна регистрация за местоживеене в общината най-малко от 3 години.

Народен съюз – Стара Загора предлага също безплатни градини и ясли и намаляване на данъка при покупка на първо жилище от млади семейства на възраст до 30 години.

Кметът Живко Тодоров заяви, че първото предложение ще бъде прецизирано юридически и законово и подкрепено. Според него условията не са дискриминационни, защото институциите също могат и трябва да имат изисквания към гражданите – гражданите имат не само права, а и задължения, а родителството трябва да е отговорно, зряло и качествено. Крайно време е невежеството да не се насърчава, а към незаконното съжителство  между непълнолетни и дори малолетни, да се прилага закона. Законът стои над чиито и да е традиции в едно здраво общество и е еднакъв за всички членове на това общество.

Според г-н Тодоров е важно, че НС внасят това предложение в подходящия момент – преди обсъждането на следващия бюджет, а не го правят примерно през май или юни и то само в социалните мрежи без дори да бъде внесено в Общински съвет за обсъждане – защото подобни идеи вече е имало. Нито една от тях обаче не е била внасяна като предложение. В същото време фактът, че и други партии и организации имат подобно мнение, означава само едно, че подкрепата би била наистина сериозна, а необходимостта да се предприемат подобни мерки е назряла.

Що се отнася до жилищата за млади хора – юристите трябва да преценят възможно ли е искане за намаляване на данъка. Това, което Общината веднага може да направи, е след завършването на общинските жилища в бившата Метрология да ги предостави на желаещи да живеят там и да освобиди поне 70 общински жилища в различни райони, които да бъдат ремонтирани и предложени на млади семейства, към които също ще има критерии. Общината също така може да предоставя терени за строителство на инвеститори срещу предоставяве от тяхна страна на нови общински жилища – също за млади семейства.

Финансиране за безплатните градини и ясли би било прекомерно натоварване на общинския бюджет към момента, но пък подобни разговори се водят на национално ниво от изпълнителната власт, така че се очаква държавата да направи нужните стъпки в тази посока.

Николай Диков заяви от името на групата на общинските съветници на ГЕРБ, че тези предложения са аргументирани, разумни и ще бъдат подкрепени.

Според Живко Тодоров, в досегашният мандат Община Стара Загора е отделяла сериозни средства за съфинансиране по европроектите, които изпълнява, н следващият общински бюджет няма да е така натоварен в тази посока и може да се постави акцент върху социалните услуги. Основната цел ще бъде да се задържат в общината образовани млади хора, които не само само са гаранция за съществуването и развитието й, а ще бъдат необходими и като работна ръка и специалисти в заводите, които ще влязат в Индустриалната зона, а заявките и разговорите в тази посока са много сериозни.


image0 (9K)