Новото управление не започва с пазарлъци за министерски кресла

„До края на седмицата ще излезем с програмата. Там са записани всички цифри. Важното е, че стигнахме до общо решение с ГЕРБ, макар и много трудно. Новото управление не започва с пазарлъци за министерски кресла”, заяви Валери Симеонов, съпредседател на Коалиция „Обединени патриоти”, в „Здравей, България” по NOVA.
Днес продължава поредният кръг от преговори между двете формации, които миналата седмица се разбраха да правят двойна коалиция. Кабинет трябва да има до първия ден на новото Народно събрание – 19 април.
Той отказа да уточни какво ще бъде увеличението на минималните пенсии, за които вчера двете формации се разбраха. По неофициална информация обаче от 1 юли минималната пенсия става 180 лева, а от 1-ви октомври – 200 лв. Патриотите настояваха за 300 лв.
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също се обяви да се спазва конфиденциалност.
„Решенията, които взимаме, са на база какво може да си позволи България. Трябва да мислим за страната си, за председателството на ЕС и за 4-годишния управленски мандат. И трябва да го направим така, че дори да търсим подкрепа и в опозицията по важните, значими въпроси, които стоят пред държавата”, коментира Цветан Цветанов.

Икономистът Лъчезар Богданов коментира и че има два подхода за вдигане на пенсиите – единият е да се вдигнат всички пенсии с такъв процент, а ако се договаря увеличението само на минималните пенсии, то тогава 60 на сто от пенсионерите ще взимат еднакви пари и става дума за чувство за справедливост.

И двамата представители на преговарящите екипи бяха категорични, че не са договаряли за разпределяне на министерските кресла.
„Този път е възможно да има наши представители в бъдещия кабинет”, добави Валери Симеонов.
„Нашият аргумент срещу всички новосъздаващи се партии, които биха могли да получат външна подкрепа, може да стане като политиците променят поведението си. Когато има висока избирателна активност и отидем към 60-70%, повярвайте, че темата ДОСТ няма да съществува”, каза още Цветан Цветанов.
Докато в една част на Народното събрание ГЕРБ и Цветан Цветанов преговарят с Патриотите днес, в друга ГЕРБ и Бойко Борисов ще се видят с ДПС. За да изяснят по кои въпроси могат и по кои категорично не могат да работят заедно.


image0 (9K)