Нови спешни мерки взе правителството във видеоконферентна връзка

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха днес извънредно правителствено заседание чрез видеоконферентна връзка.

В рамките на заседанието беше прието изменение на РМС № 159/2020 за предприемане на мерки във връзка със заболяването COVID-19. Това съобщиха от правителствената правителствена служба.

С Решение 159/2020 Министерският съвет прие най-спешните и необходими към онзи момент мерки, като реакция на разпространението на заболяването COVID-19. Точка 5 от него забранява износа на наличните запаси от предпазни медицински средства. Тази забрана подлежеше на нотификация съгласно Директива на Европейския парламент и на Съвета. България нотифицира тази забрана, както направиха и всички други държави-членки на Европейския съюз, които въведоха подобни забрани.

На 15 март 2020 г. влезе в сила Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/402 на Комисията за извършване на износ на определени продукти при условие на представяне на разрешение за износ. С Регламента се цели да се ограничи износа и по този начин да се предотврати евентуален недостиг на предпазни средства, чието търсене се изостри през последните дни и се очаква да продължи да нараства значително в близко бъдеще, с оглед задълбочаващата се епидемиологична обстановка, причинена от COVID-19.

Регламентът предвижда компетентните органи на държавите-членки да издават разрешение за износ извън Съюза на предпазни средства. В тази връзка точка 5 от РМС № 159/2020 се изменя, като се забранява износът на предпазни средства, както и дезинфектанти и техни производни, без разрешение за износ, издадено по реда и условията на Регламента от министъра на здравеопазването или оправомощено от него лице.

Забраната е в сила за периода на действие на Регламента за изпълнение на Комисията.

На днешното правителствено заседание Министерският съвет даде и съгласие „Софийска вода“ АД да предоставя водни количества на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Перник за осигуряване водоснабдяването на Перник и прилежащите населени места. Решението дава възможност за срок от шест месеца ВиК – Перник да получава вода от новоизградения авариен водопровод, който свързва водопреносната мрежа на град Перник и водопровода от с. Мало Бучино. Решението за изграждане на новия водопровод беше взето във връзка със засушаването и настъпилата водна криза на територията на град Перник, намаления дебит в язовир „Студена“ и въвеждането на режим на водоползване в града. По този начин се осигури довеждането на водни количества от събирателните деривации на язовир „Белмекен“ – СД „Манастирска“ и СД „Грънчар“ до град Перник.


image0 (9K)