Нови специалности стартират в Тракийски университет още тази есен

Разкриват нови бакалавърски специалности в Тракийския университет (ТрУ) тази есен. Две от тях са уникални за страната – „Етерично – маслени култури“ и „Местни финанси“. Това съобщи за Радио Стара Загора наскоро избраният нов ректор доц. д-р Добри Ярков.

На академичен съвет, проведен преди дни, са били одобрени учебните планове за четири нови специалности – „Местни финанси“ в Стопанския факултет, „Етерично – маслени култури“ в Аграрния факултет и двев Медицинския колеж – „Помощник – фармацевт“ и „Медицинска козметика“. Приемът по тях ще стартира през предстоящата академична 2020/2021 година. Вече се разработват и магистърски програми, по които да продължи квалификацията на завършващите, обясни доц. Добри Ярков.

Новото ръководство работи активно с изпълнителната власт и бизнеса, за да отговори на потребностите на пазара на труда. След задълбочени разговори в процес на подготовка са и други две бакалавърски специалности в IT сферата. Едната – „Информатика и компютърни науки“, а другата – „Комуникационна и компютърна техника“. Бъдещите IT кадри ще са отраслово ориентирани. И в хуманната, и във ветеринарната медицина, аграрният сектор също има потребност от специалисти с дигитални компетенции“, сподели доц.Ярков. Заради дългогодишните проблеми с липсата на работна ръка в животновъдството, усилията са насочени към автоматизация и роботизация на работния процес.

„Ветеринарна медицина“ и „Животновъдство“ – лидер в рейтинговата система на висшите училища в България

Солидната подготовка на студентите и близо вековната традиция на ветеринарната медицина в Стара Загора й отреждат заслуженото първо място и в последната класация. В топ 3 се нареждат още педагогика, растениевъдство и хранителни технологии.


image0 (9K)