Нови правила за кандидат-шофьорите

Новите правила за кандидат-шофьорите вече са готови и съгласувани между институциите.

Часовете за кормуване се увеличават от 31 на 42.

За първи път се предвижда нощно шофиране, за да знаят водачите как се пускат фарове, както и кормуване в силен трафик, на магистрала и в мъгла, предава bTV.

Не се въвежда обаче задължението за кормуване на полигон. Селфито между курсист и инструктор е безсмислено, но всички останали мерки ще са положителни, казва Ивелин, който е в средата на обучението си.  Селфито ще става след сдвояване на двата смартфона чрез специалното мобилно приложение.

Снимките ще доведат до отлив на инструктори, предупреждават от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Според тях тази мярка ги третира като престъпници. От съюза прогнозират, че не е изключено още следващия месец да има протести на инструктори.

На противоположно мнение са в Асоциацията за квалификация на автомобилистите. А позицията на държавата е, че трябва да има гаранция за добросъвестното провеждане на часовете.

И браншът, и държавата са единодушни, че основната полза при новото обучение е повечето часове по кормуване. В историята отиват т.нар. „картони“, в които се отбелязваше колко часове на пътя е преминал кандидатът за книжка. Те стават електронни.


image0 (9K)