НАЙ-НОВИ:

Новите два случая у нас с коронавирус: Жената е в тежко състояние

“Жената от новите два констатирани случая с коронавирус е дошла сама, постъпила е на собствен ход следобед. Почуствала се много зле, колабирала е на входа на “Пирогов”. Установява се, че тя е с тежка пневмония, вирусна. Взета е проба. Много бързо се случват нещата в София. Пробата е доставена в Центъра за заразни болести. Даден е положителен резултат.”

Това каза д-р Ангел Кунчев в ефира на bTV по повод заразената с коронавирус жена в столицата, за която той уточни, че е в тежко състояние.

“Изследвахме нейния съпруг. Той също се оказа положителен. Намерихме нейните контакти. Те са хоспитализирани. Жената е контактувала много и с медицински лица. Затова са тия 89 проби”, допълни Кунчев.   По думите му, мъжът и жената са настанени в абсолютно самостоятелна сграда. За това бе краткото прекъсване на работата в “Пирогов”.

“Фактически за всички, които имаме съмнения, ще бъдат в тази сграда”, уточни той.

“Болницата е отворена, има и пациенти, и хора от персонала. Възстановяваме ритъма на “Пирогов”. Не обмисляме да прекратяваме и ограничаваме действията на “Пирогов””, увери д-р Кунчев.

По негова информация, мъжът е постъпил още на 8-ми. “Симптомите му трудно са могли да се свържат с коронаворуса. Били са малко по-различни, но е имал грипоподобна картина. Затова в началото не му е бил правен тест. Възможно е жената да е идвала на посещение, но тя се е чувствала много зле и сама е потърсила медицинска помощ”, каза още Кунчев.

Засега не е ясно как двамата са се заразили. Именно взетите близо 90 проби ще покажат откъде е дошла заразата. Но откъде те са се заразили не е много важно, добави той.  Ще има още много положителни проби. Вирусът ще е около нас. Трябва да свикнем с това. Трябва да ограничим контактите, трябва да търсим медицинска помощ само тогава, когато е наложително, препоръча Кунчев.

Дали можем да очакваме коронавирусът да спре със затоплянето на времето – на този въпрос Кунчев отговори така: “Силно се надяваме това да стане. Всички вируси реагират така. Но за коронавируса все още нямаме информация”. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
ЕВН-Стара Загора предупреждава своите клиенти за планирано спиране на електрозахранването…