Нова система за регистрация на МПС

От седмица регистрацията на МПС се извършва по нови правила. Очаква се те да облекчат годишно 300 000 граждани при покупко-продажба на кола.

[ad id=“225664″]

Промени в Закона за движение по пътищата въведоха нова система за обмен на данни между МВР и Нотариалната камара. Чрез нея служителите на МВР получават информация за всички сделки с превозни средства на територията на страната в реално време. Пускането й се обнародва в Държавен вестник.

Според Пътна полиция и Нотариалната камара новата система ще облекчи 300 хил. граждани годишно, ще повиши сигурността при покупко-продажба на превозно средство и ще подобри работата на КАТ.

С промяна на правилата, хората, които продават автомобилите си, вече не са задължени да представят пред „Пътна полиция“ договор за покупко-продажба. Процедурата се прави от нотариусите.

[ad id=“236993″]

„Това става по електронен път след сключване на сделката при нотариуса. Приключва сделката при нотариуса. При нас задължение има да дойде само новият собственик, който е длъжен да ни представи личната карта, платежното нареждане за извършената услуга и копието на договора. Услугата става много бързо, в рамките на 5 минути вече е извършена пререгистрацията. Следва ламиниране на талона и връчване на гражданите“, каза Галя Николова от „Пътна полиция“ пред БНТ.

Новата услуга се извършва единствено от нотариусите, които притежават квалифициран електронен подпис. В общата информационна система с Пътна полиция, те могат да проверяват данни в регистрите, свързани само с конкретната сделка.

[ad id=“237001″]

Владимир Кръстев е сред първите получили талон, след въвеждане на системата „Единство“.
„Лично аз бях много изненадан, че при покупката още при нотариуса провериха дали има някакви проблеми с колата – запор или някакви други проблеми, което не знаех, че се прави. Бях чувал, че има само като идея, но реално се случи. В случая аз купих кола от познати и нямах такива притеснения, но честно казано съм доволен, защото можеше да е случайна кола и да има някакви проблеми. Вероятно като всяко ново нещо ще има нужда от изчистване, но в моя случай стана бързо“, каза Владимир Кръстев.

[ad id=“236999″]

От Камарата на нотариусите са категорични, че услугата не оскъпява сделките и таксите за прехвърляне на кола са същите – между 50 и 60 лева. Няма увеличение и на държавната такса.

Новият регламент важи само при сделки с вече регистрирани у нас превозни средства, на които не се налага смяна на регистрационният номер. Автомобилът трябва да е преминал технически преглед и да има сключена застраховка „Гражданска отговорност“.

„Тази услуга е предоставена само за промяна на собственост в същия регион. Не може от друг окръг и автомобили, които имат някакви промени по самите автомобили. Системата работи от скоро, но за нас е облекчение. Надяваме се и за гражданите. Към момента не са констатирани проблеми“, поясни Галя Николова от „Пътна полиция“.

Предвижда се и възможност при нотариуса да се заявява електронно отпечатване на Свидетелството за регистрация на моторно превозно средство, а новият собственик да може да го получи по пощата.


image0 (9K)