НАЙ-НОВИ:

Нинова предложи извънредно положение до края на април

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи извънредното положение да бъде удължено до края на април.

“Ние също подкрепихме решението за въвеждане на извънредно положение от 13 март. Даже ние сме в основата на това то да бъде срочно – със срок от един месец. Първоначално поисканото от Министерски съвет беше безсрочно. Подкрепихме го с пълното разбиране за сериозността на ситуацията и за необходимостта от действие за овладяване на кризата от болестта. Г-жо Караянчева, обърна се Нинова към председателя на парламента, когато обсъждахме този въпрос на председателски съвет и постигнахме това съгласие, се договорихме преди да удължаваме срока, Министерски съвет и премиерът да дойдат тук и да направят анализ пред Народното събрание и да ни информират какъв резултат са дали мерките, къде има слабости, какво трябва да се коригира, каква е необходимостта от удължаване на срока. Министър-председателят лично пое ангажимент това да бъде така”, заяви Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

От парламентарната трибуна Корнелия Нинова заяви: “Ние подкрепихме решението за въвеждане на извънредно положение. От БСП сме в основата на това – то да бъде срочно, един месец. Първоначално, поисканото от Министерски съвет беше безсрочно. Подкрепихме извънредното положение с пълното разбиране за сериозността на ситуацията и за необходимостта от действие за овладяване на кризата от болестта.

Г-жо Караянчева, когато обсъждахме този въпрос на председателски съвет и постигнахме съгласие, се договорихме преди да удължаваме срока, Министерският съвет и премиерът да дойдат тук и да направят анализ пред Народното събрание и да ни информират какъв резултат са дали мерките, къде има слабости, какво трябва да се коригира, каква е необходимостта от удължаване на срока на извънредното положение. Министър-председателят лично пое ангажимент това да бъде така.

Уви, поредното неизпълнено обещание. От БСП продължаваме да вярваме, че за да вземем решение за удължаване на срока, трябва да има не само информация, не само статистиката за заразените, а е нужно да имаме задълбочен икономически, социален и финансов анализ – какъв е резултатът дотук, какво може да ни очаква в следващите седмици, с колко е необходимо да се удължи срокът. Явно няма да има такъв анализ, защото мотивите на предложението ги няма – има формално отношение към въпроса. Казвате, че европейският континент станал центъра на заразата – така е, но вижте какво се случва в държавите в най-тежко положение. Италия удължи извънредното положение до 12 април, Франция – до 15 април, Германия – до 19 април, Гърция – до 1 април. Вие искате удължаване на края на извънредното положение в рамките на 45 дни от днес нататък.

Това не е приемливо за нас, още повече, че остава една трета от първоначално обявеното извънредно положение от 1 месец, през което време можем да изчакаме и последните дни, за да решим. Не искате да приемете това, не давате анализ и мотиви, просто искате формално увеличение с 1 месец. От БСП няма да подкрепим това предложение, не само по причината, че не давате обективна информация, а поради наблюденията от това какво се случва с икономиката, със социалния живот на хората, с безработицата, със спадането на доходите, с напрежението в обществото. Няма да подкрепим предложението за увеличаване на

Корнелия Нинова коментира заплатите на депутатите:

“Начинът, по който днес подхождате към въпроса за възнагражденията на политическия елит, е сбъркан. Поставяте го само в рамките на болестта, опасността и кризата от коронавирус и последиците за икономиката и социалния живот на България. Като мине тази опасност – какво? Отново ли ще имаме право на онова несправедливо, автоматично, икономическо необосновано и социално неправилно увеличение на заплатите на всеки три месеца, независимо какъв продукт сме произвели или не. Ние предложихме намаляване и замразяване на заплатите през 2017, 2018 и 2019 г. Тогава нямаше пандемия. Тогава нямаше нужда от това показно дарителство, което демонстрирате днес. Дарителството е личен акт, то се прави скромно и смирено, а не си мерите тук от трибуната милионите дарения”, заяви Нинова.

Тя припомни, че през 2017 г., 2018 и 2019 г. БСП за България” е внесла в това Народно събрание законодателно предложение. “Не просто излизаме и казваме като Борисов – замразявам ги. На колко ще ги замразите – на 5000, на 6000 лв.? А след един месец като падне средната заплата и нашата трябва да падне, ще си стои все така висока ли? И къде е справедливостта в това? През 2017 г. предложихме намаляване и замразяване на депутатските заплати, съизмерими към края на 43-ото Народно събрание. И през това Народно събрание, през изтеклите три години да не ни се увеличават заплатите нито лев. Знаете ли какво ни чуха ушите и преживяха емоциите и разума, от вас включително: популизъм, няма да ги изреждам, защото са твърде цинични определенията, които отправяхте към нас и към мен лично, защото аз бях много твърдо зад тази мярка, дори и с някои противоречия в нашата група съм я отстоявала три години поред”, изтъкна Нинова.

“Защо никой не казва в държавата, че освен депутатите още близо 600 души са на тези заплати – Комисията за енергийно и водно регулиране, Конституционният съд, Комисията за финансов надзор, Комисия за защита на конкуренцията, президентът, премиерът, министрите, омбудсманът – няма да ги изреждам всички 600 човека. Въпросът не е, че в момента България изпитва тежест от коронавуриса, въпросът не е временен, той е много по-голям, принципен, морален. Това е въпросът за пропастта на политическите елити, не само в България, а в Европа и в света, и народите ни. И този момент няма да отмине с тази криза. И ние няма да се откажем да го поставяме, така както го правим от 2017 до ден-днешен, както и да ни наричате. Защото една от причините Европа и светът да стигнат дотук е тази пропаст между политическите елити и народите, която ние не можахме да осъзнаем с разум. Сега ще го осъзнаем през болката, през трагедията, през бедността на много хора. Защо трябваше да се случва така? Защо не можахме да го проумеем преди три, преди четири години, че това е въпрос на справедливост – не само за хората, а изобщо за обществата и за тяхното нормално съществуване оттук нататък. Ние сме за това – да се намалят, да се замразят, да бъдем солидарни не само на думи и сме за това от четири години”, призова от парламентарната трибуна лидерът на левицата.

“Не ни чухте. Поне сега ни чуйте, но без показност и популизъм, а с реални действия. Затова сега ние не приемаме, че сега правите най-екзотични предложения, а през 2017 г. всички дотук изказали се, няма да ви назова поименно, но всички дотук изказали се от началото на заседанието сте гласували против замразяването на заплатите. Сега изведнъж решавате, че това е много хубаво и много полезно. Защо? И кое е популизмът? Това, което ние правим последователно 4 години, или това, което вие сега изведнъж се сетихте да предлагате, начело с вожда Бойко Борисов. Той лично е определял нашите действия като популизъм. Призовавам ви – нека всеки си направи предложенията за нашите възнаграждения. Ние ще се внесем твърдо и последователно предложението от 2017 година – намаляване на заплатите, замразявате им към края на 43-то Народно събрание”, завърши Корнелия Нинова.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Рязък скок на умрелите и новозаразените от COVID-19 на Острова.…