НАЙ-НОВИ:

Нинова нападна Борисов: Неадекватен е! Хора умират, а той показва магистрали

“От страна на управляващите има упорство. Сбърканата цел води до грешни решения. Виждате, че който реагира по-остро, веднага се разхвърлят пари хаотично. Хора умират, а ти показваш как се сторят магистрали и мантинели. Този човек е неадекватен за реалността. Вместо да са с грижа за хората, управляващите са с грижа за олигархията.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНТ относно управлението на кризата с коронавируса.

Нинова разказа за преживяванията си, докато бе болна: “4 дни лежах във ВМА, но поисках по-рано да ме изпишат. Почувствах се по-добре. Първите дни бе доста тежко. Всеки различно понася болестта. В деня, в който ме приеха получих треска и имах чувството, че спрях да дишам. След това преживят всички съпътстващи заболявания-всичко те боли. Има и странични ефекти-получих отслабване на слуха ,влияние върху вегетативната нервна система, не можеш да задържиш предмет, получих бъбречна криза. Имах чувството, че това нещо се движи в тялото. Имаше трудни моменти.”

“Във ВМА не можеш да видиш много, изолиран си в една стая. Видях, че лекарите са изморени, сестрите са изтощени. Но много организирани и всеотдайни в работата си”, разкри лидерката на социалистите.

“Лекарите са на предела и самите те го казват. Организирахме се в три групи-едни ще отидат ще помагат в болниците, други в РЗИ, а трети в социалните служби. Учителите ще помагат в училищата. И ние имаме заразени депутати”, обеща тя и допълни: “Ще стана доброволец, реших го на втория ден в болницата. Влизам в болница с ковид –отделение. Вече съм го организирала. Ще вляза в болница в София. Ще бъда санитарка. Ще остана колкото е необходимо. 33-ма души сме до тук да помагаме. Това е човещина, вътрешна потребност.”

“В провинцията е още по-зле, колегите дежурят по 12 часа. В Шумен е по-зле от Свищов, защото болните са повече. Ще се върнат двамата от Свищов за бюджета. И след бюджета продължаваме отново”, посочи още Нинова.

“При първата вълна през март ние подкрепихме правителството, но не спирахме да критикуваме управлението на кризата. То продължава да е в хаос. Провали се в управленските решения-изпуснаха лятото, децентрализираха решенията от страх да не носят отговорност, издаваха заповеди, които си противоречаха”, припомни председателка на БСП.

“Мисленето им е мандатно, как да изкарат мандата. целта е властта-как да използват кризата ,за да спечелят следващото управление. Алтернативата е не на мислиш мандатно, а държавнически с грижа за хората”, коментира Крнелия Нинова управляващите.

“Още през юни бихме активирали националния план за управление при грип. Процесът трябва да се централизира при взимане на решения. Още тогава трябваше да се подготвят болници само за ковид и чисти болници. Бихме осигурили безплатни тестове. Бихме приели държавна наредба, регламентираща заплащането на лекари и медицински сестри. Трябва базова заплата на всички и над нея да се надгражда според болниците и нейното състояние. Да се намали ДДС за лекарствата”, обясни още Нинова.

“Болниците да не са търговски дружества, да се промени законодателството, да се направи електронно здравно досие. Здравеопазването трябва да се реформира на регионален принцип. Има региони като Видин, където няма лекари”, подчерта тя.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
България драстично е променила политиката си към Северна Македония през…