Нинова: Злепоставихте България с решението за самолетите!

„Днес наистина е важен ден за България. Рядко в парламента се вземат такива стратегически решения с дългосрочен резултат. Гласуването изглежда вече е предрешено, след като всички заявихме позициите си и вероятно това решение ще мине. Резултатът е следният: начинът, по който българското правителство проведе тази процедура, злепостави американските ни партньори във вашите очи. Второ – злепостави България пред европейските ни партньори, като отказа разговори с държави членки на ЕС, европейски фирми, за продължаване на тази процедура. Трето и може би най-важно – без да знаем с колко пари се надхвърля решението на Народното събрание, взети от парите на всички български данъкоплатци.“, Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по повод закупуването на нови самолети за Българската армия.

„Тази процедура и това решение добави допълнително  вода в мелницата на междуинституционалната война, както чухме и днес, управляващи – президентска институция. Пето – тежък удар за държавността – изпълнителната власт кара законодателната да й даде правомощия да не изпълнява законите на Република България. Решението на парламента, взето през 2018г., има силата на закон. Днес, ако бяхте по-умни, може би трябваше да предложите да отменим онова решение и да приемем друго, а не да дадем правомощия да се нарушава закона на държавата“, посочи в изказването си Нинова. 

По думите й това стратегическо за страната ни решение ще се вземе от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. „Прилича ли това на нова управленска коалиция“, попита лидерът на левицата.

„Позицията на БСП, колкото и да се опитвате да очерняте, е последователна и ясна – за модернизация на Българската армия; за правовата държава – след като българският парламент е решил нещо, то изпълнителната власт трябва да го изпълнява;  за професионализма и авторитета на военната експертиза, която днес беше скрита от нас, тъй като не ни беше предоставен доклада;  за разумния баланс в харчовете от българския бюджет, които да съчетават грижата за националната сигурност, но и за социалната политика и икономиката на страната. Заради тези позиции, които са ясни и последователни в годините, БСП няма да подкрепи това решение“, категорична бе Корнелия Нинова.


image0 (9K)