НАЙ-НОВИ:

Нинова за наводненията: Безхаберието е пълно. Виновните трябва да идат на съд

“ГЕРБ прехвърлиха отговорността от държавата на общините, но не им осигуриха средства за ремонти и поддръжка”, категорична е председателят на БСП

[ad id=”225664″]

“Днес съм в Крушовица, в района на един от 205-те язовира, които са с най-висока степен на неизправности, същевременно представляват опасност за населението. Данните са от доклад на прокуратурата до правителството през 2017 г. Разполагам с него и мога да ви го предоставя. В него се констатира, че положението се е влошило и броят им се е увеличил спрямо проверката им от 2015г.” Това написа във “Фейсбук” председателят на БСП Корнелия Нинова.

[ad id=”236993″]

 

Ето целия пост на лидера на социалистите:

Днес за пореден път правителството демонстрира на своето заседание безпомощност и хаос. Не знаят кой е виновен, не знаят откъде да започнат. Днес ще дадат 3 млн. лева на община Хайредин, защото тук е бедствено, утре – другаде.

Това не е държавност, това не са институции. Четири години минаха от наводнението в Мизия. Пълно безхаберие. Не направиха нищо, освен глупост след глупост.

Четири години им предлагаме решения – не, та не. Чуйте поне сега разумни предложения.

image1 (9K)

1. ГЕРБ прехвърлиха отговорността от държавата на общините, но не им осигуриха средства за ремонти и поддръжка. Решение – спешна актуализация на общинските бюджети със средства за това, но не само там, където е бедствено, а на всички, превантивно.

2. Прехвърлиха и отговорността за почистване на коритата на реките. Решение – средства за това и драконовски мерки за контрол на кметовете дали са го направили.

image1 (9K)

3. Преглед на всички язовири и водоеми, дадени на концесия на частни лица. Който не ги поддържа в техническа изправност, а само си гледа печалбата, веднага да му се прекрати концесията.

4. ГЕРБ приеха изменения в законите, с които създадоха съвет от девет министерства и сдружението на общините, които да управляват процесите. Вижда се години по-късно, че това води само до хаос и прехвърляне на отговорност от един на друг, дори днес премиерът не знае какво да прави – кметове ли, хидроинженери ли, министри ли да ангажира. Решението е – отмяна на този текст в закон и създаване на единен държавен орган, който да отговаря за това.

5. Разкриване на виновниците за случилите се дотук наводнения – съдебен процес и отговорност.

6. Спрете да се оправдавате с дъжда, обществените поръчки и всичко останало. Трябва здрава ръка и държавност.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
56-годишен български моряк загина при пожар на борда на кораба…