Нинова: Борисов тръгва по моя път

„Изборите бяха трудни. За да купуваш гласове трябва да имаш ресурс. Ресурсът е в управляващите. Да те обвинят, че купуваш гласове с един лев субсидия е подигравка. Бизнесът се включва в това, за да не бъде подложен на репресии от страна на властта.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на бТВ.

„В страната имаше вълна, както на президентските избори. Видяхме висока реакция за промяна – затова успяваме. Купуване на гласове има винаги, важно е дали срещу този вот ще излезе висока избирателна активност. Само така се определя победителя“, подчерта тя.

Лидерът на БСП се възмути от езика, който министър-председателят е използвал след изборите за победителите и победените. И му отговори по същия начин: „Къде сте в Ямбол, Благоевград, Банско, г-н Борисов? Така елементарно ли ще си говорим? Знам къде ГЕРБ ги боли – това че надпартийни кандидати събират по-голяма подкрепа“.

Според нея сериозните теми са ниската избирателната активност, недействителните гласове, апатията.

„Мая е кандидатът, който ние подкрепихме. Имаме двойно увеличение на общинските съветници е партийният вот, гражданският вот е този, който Мая събира. Победата в София е разлика от 20 000 гласа. Борисов загуби общински съветници, а ние ги удвоихме. Заедно хората, които искахме промяна, я постигнахме. Яд го е, че се обединиха хора срещу модела му на управление. Той си изпуска нервите. Така не се прави политика. Дайте идеи и аргументи, г-н Борисов“, призова Нинова.

„Победихме в 62 общини, 4 от които областни градове. „Визия за България“ прерасна в програма за всяка община конкретно. Поставихме тези програми в ръцете на силни кандидати, това е новото поколение политици, които се опитваме да създаваме. Голяма активност в цялата страна“, призна Корнелия Нинова.

„В годините, в които съм председател на БСП, партията е в тенденция към повишаване на доверието. Да се налагаш като лидер се изгражда с години. Това ново поколение млади политици, което създадохме през последните три години, това е бъдещето. Борисов тръгва по моя път, но бързо се отказва и не стига до край. Той закъсня“, смята лидерът на БСП.

„Апатията към хората е към всички партии. Ние партиите трябва да започнем да се променяме отвътре. Ние въведохме мандатността по-рано. Той ще започне реформа, която ние направихме преди три години. Освежихме партията, въведохме мандатност, наложихме си ограничение на лидера. В политиката няма по-силно оръжие от личния пример. Бавно и трудно ще върнем доверието. Реформите ни причиниха много болка. Партиите в България трябва да станат системния играч. Пътят е труден, но верен“, призова Нинова. „Трябва да променим България и знам, че ще успеем занапред“, добави тя.

На въпрос дали е доволна от работата на Елена Йончева в ЕП, Нинова призна, че е очаквала повече в сферата на борбата с корупцията.

Попитана какво е състоянието на Стефан Данаилов, Нинова довери, че не е добро.

 


image0 (9K)