Нинова: Борисов не промени впечатлението, че щабът беше употребен за всяване на страх

Сутрешното изявление на премиера не променя впечатлението ни, продължаваме да мислим, че щабът беше употребен за всяване на страх. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за „Неделя 150“ по БНР

„Помним всички думите, включително на премиера – за трупове, чували от трупове, морги, катафалки, ад, който идва и който не случи. В момента, в който тези внушения започнаха да пречат, да срещат обществена съпротива и недоверие, премиерът реши да ги прекрати. Употреби ги в първите дни, когато бяха най-големите страхове, след това, виждайки, че вече му вредят – закрива щаба. Пиарски подход в тежък момент“, заяви още лидерът на БСП, цитирана от „Фокус“.

Правителството закъснява и няма икономически и социален план за излизане от кризата, подчерта Корнелия Нинова.

Тя даде пример с европейските държави, където щабовете се оглавяват от вицепремиер.

„Т.е., носи се политическа отговорност. Г-н Борисов прехвърли отговорността на експертите в щаба и в момента, в който те вече му натежаха, се освобождава. Тук отговорността е политическа и лично негова“, каза още Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че в Европа и в света вървят успередно две тенденции в политиката.

„Едната са мерките, които да гарантират здравето. Другата, която все повече набира сила, са конкретни, ясни, икономически и социални планове за излизане от кризата, за стабилизиране на икомониката из а грижа на хората. Когато цитираме други европейски лидери, би трябвало да се позовем на такива думи като: „Никой няма да остане сам в кризата“, „Ще се погрижим за всеки от вас“. Това са все цитати от големите европейски лидери. Не можеш да се грижиш единствено и само за здравето, без да мислиш за последиците. Вече имаме близо 100 хил. безработни. Туристическият бранш е на колене. Малкият и среден ибзнес масово пред фалит. Стотици хора останаха в неплатен отпуск, без никакъв доход. Това са в момента големите предизвикателства. Правителството закъснява. Нямат икономически и социален план за излизане от кризата. Досега действаха на парче. Даже министър-председателят сутринта каза – проба-грешка. Така не може да се управлява държава – с проба-грешка. При икономическата рецесия и тежките социални последици, които се задават. И там ли ще бъде на проба-грешка“, попита още Нинова.

Лидерът на БСП предложи прочита на оглавяваната от нея партия за излизане от кризата. Според нея той трябва да съдържа поне четири неща.

„Първото е българско, родно производство и българска икономика, държавна помощ, инвестиции в българска родна икономика. Как да стане това. Разумният държавник ще вземе най-важните сектори в държавата, които му осигуряват БВП. Има ги в НСИ. Това са: добивна промишленост, преработване, строителство, земеделие. Виждаш, че те ти носят най-много в икономиката и в тях има заети най-много хора. И се прави държавна програма как да се подпомогнат тези ключови сектори, за да извлекат икономиката, защото към тях има много съпътстващи дейности“, допълни още Нинова.

Тя отбеляза, че икономиката се пренастройва в Европа и САЩ.

„Започват да си пренастройват инвестициите и да си изтеглят производствата от Азия: Китай, Виетнам и т.н. Кризата показа, че трябва да се съкрати пътят на доставката и там, където има възможност, да се върнат производствата по-близо. Освен това да се диверсифицира риска. Това означава, че в момента Европа, в частност и ние, ставаме изключително интересни за преместване на фабрики, на производства на икономически единици тук при нас. Трябва да започне един сериозен разгтовор между българското правителство и европейски правителства, САЩ, в кои сектори България може да предостави възможност за инвестиции. В Европа заговориха за реиндустриализация. Чувате ли я тази дума от две седмици? Ние от БСП говорим за реиндустриализация поне три години. Никой не ни чу. Кризата показа, че това е важно. Третото е потреблението. Третият лост за ръст на икономиката, за да може да се стабилизираме, е потреблението. Как да стане това? Само с повишаване на доходите, когато повишиш доходите на хората, чрез потребление те ще дръпнат икономиката и ще внасят данъци и осигуровки обратно. Тук идва въпросът за безвъзмездната помощ, която се дава в цяла Европа. Трябваше да се осигури минимален базов доход на хората, които останаха в неплатен отпуск, на самоосигуряващите се. Ние предложихме една минимална работна заплата с осигуровките. Безвъзмездно да се осигури на хотелиери и ресторантьори помощ да им се изкупува това, което имаше като продукция и да се даде на социално слаби хора. Да им се отложат данъци, такси смет и т.н. Това също един вид държавна помощ“, изтъкна още лидерът на БСП.

Според нея четвъртото, за което никой не говори, а е интересен факт, е човешкият ресурс.

„Помните ли, че преди кризата работодателите много страдаха от липса на работна ръка в някои сектори. Искаха да внасяме от бившите републики, от Азия, от Африка. В момента българите, които работиха в Европа, се върнаха поради кризата. Скоро сигурно отново ще

се отворят коридори да пътуват и да тръгнат обратно, но и в Европа в момента икономиките страдат. Според мен максимално бързо, даже закъсня правителството, трябва да се направи анализ какви работници се върнаха в България и как да ги задържим тук. Т.е., с една среща с работодателите да се види какви специалности им трябват, има ли такива българи, дошли си обратно и да им предложим такива условия, че те да останат тук“, каза Нинова.

Тя обобщи, че става въпрос за българска икономика, чужди инвестиции и български работници, които в момента са тук.

„Управлението на Бойко Брисов е вредно за България, целта на БСП е да промени модела на управление, в който има паралелна държава, задкулисие, корупция, липса на справедливост и т.н. Когато партията е решила каква линия на поведение ще държи, по нея всички се съобразяват с това“, подчерта още Нинова.

Управляващите стигнаха дъното, когато попитаха защо премиерът да ходи в парламента, когато дават пресконференции, каза още Корнелия Нинова.

Според нея премиерът Борисов си прави пиар с това, че търси съгласие с опозицията.

„Ако г-н Борисов 10 години е превърнал политиката в пиар, а ние сме алтернатива, не е логично аз и БСП да си служим с пиар, за да си правим реклама. Алтернативата на пиара е сериозната, задълбочена политика, която се прави в парламента със законодателни инициативи, а не с празни приказки на пресконференции и с управление на държавата през телевизора. Те стигнаха дъното, когато попитаха защо премиерът да ходи в парламента, когато дават пресконференици“, заяви още Нинова.

Според нея досега не е казал къде е харчил парите на българския народ.

„Играе си на обединителя, на добрия, който кани всички на думии, но на действия отхвърля всичко, което е алтернативно и всичко, кеото е в стил „Слушам, г-н Борисов и изпълнявам“. В парламентарната република мястото за съгласие в криза, за алтернативи и спорове е в българския парламент“, коментира още Нинова.

Според нея 50% от българска продукция в търговските вериги няма и това е било лъжливо обещание.


image0 (9K)