Николай Овчаров няма да се кандидатира за общински съветник в Стара Загора

В писмо до ЗАРАТА, общинският съветник и председател на групата на Реформаторски блок Николай Овчаров съобщава, че няма да се кандидатира на местните избори тази година. Предоставяме му възможността сам да обясни защо без да променяме, или редактираме изявлението му, което е и своеобразен отчет на работата му в досегашния Общински съвет:

Приятели, здравейте! Чувствам се длъжен да Ви информирам, че взех решение да не се кандидатирам за общински съветник на предстоящите местни избори. Предвид огромната ми натовареност и появилите се през зимата здравословни проблеми, които, слава Богу, отшумяват, е необходимо да намаля своята ангажираност с обществено-политическите дела. Искам искрено да благодаря на всички, които ме подкрепяха през тези четири години и заставаха зад моите каузи. Няма да изреждам имена, за да не пропусна някого. В този период, воден от мисълта да направим Стара Загора един по-добър град за живеене, многократно заставах и зад всички разумни предложения на мои колеги в Общинския съвет в Стара Загора. Успях да запазя групата на демократичните сили, в лицето на Реформаторския блок, на която имах честта да бъда председател. За съжаление, на национално ниво не станахме свидетели на подобно запазване на коалицията. Защо в последните повече от десет години десните хора в България не достигат до така бленуваното единство, отговорите оставам на всеки един от вас! В срещи със зам.-кметовете на Община Стара Загора не спестявах важните въпроси, касаещи града ни. Поставях своите писмени въпроси по различни теми. Реагирах понякога доста емоционално. Такъв бе и случаят, когато не беше избран старозагорецът Марин Добрев за почетен гражданин на гр. Стара Загора. Спомням си пожеланията, които преди 4 години получих от много от вас, а именно да бъда себе си-такъв и бях! Срещнах много ралични хора в този общински съвет и се надявам, въпреки различията и спороветени, че те са разбрали ,че съм го правил, за да се вземат по-добрите решения за развитието на града ни!
Като отчет в този мандат бих откроил няколко мои предложения, за които вложих не малко енергия и се борих да се случат, както и такива подкрепени от мен:
По мое предложение и настояване, и одобрено от кмета Живко Тодоров, бяха направени три междублокови пространства, едно в кв. Зора и две в кв. Славейков, едното от тях вече събира около 60 автомобила за паркиране на живущите в пет блока. Всички тези терени бяха в окаяно състояние повече от 30 години .
Мое беше предложението, подкрепено от други мои колеги, както и от адмистрацията в лицето на кмета Живко Тодоров, да бъде асфалтирана алеята до чешмата на ген. Делчев в североизточния край на парк „Митрополит Методий Кусев“, който не беше предвиден в първоначалния план за благоустрояването на парка. Радвам се, че това беше заложено от администрацията и направено.
Въпреки че не можах да се преборя за референдум за бившия ресторант в Аязмото, хвърлих много усилия в тази посока и макар до допитване да не се стигна , успях да издействам да бъде даден срок за изпълнението на плановете на митрополията . Имах друго мнение за визията на това място и се надявам, че реакцията ми е била правилно разбрана.

Заедно с нялколко колеги успяхме да спрем бетонирането на езерото на Старозагорските минерални бани – едиственият курорт на територията на общината и тук е добре да отбележа , че е възможно да се направи нов опит това да бъде сторено за в бъдеще .
Преборих се заедно с кметицата на село Бъдеще, да бъде отделен ресурс от двадесет камиона фрезован асфалт за някои ключови пътни артерии на селото. Включих се и в наименуването на улиците в старозагорското населено място.
Не на последно място искам да откроя и казуса Бедечка. Тема, която ни раздели не само на партиен признак. Решението за спасяването на парка не бе лесно. Всъщност то се оказа много трудно. Този процес бе дело на много хора и личности. Макар да бяхме критикувани и дори оплювани на моменти, успяхме да защититим обществения интерес и съм щастлив, че застанах на тази позиция. Надявам се, с оглед случилото се, че и собствениците на терени ще бъдат удовлетворени.
Щастлив съм, че имах възможността да се срещна с много хора, които преди влизането ми в политиката не познавах. Всеки бе дошъл с проблем, на който успях да се отзова. Остават и някои неща да довърша, ако ми стигне времето, за които ще Ви информирам .
Възнамерявам да се завърна отново в близко бъдеще, но вече с доста по-голям опит и, надявам се, с повече енергия, за да работя за благото на Стара Згагора на местно и национално ниво. Давам си сметка, че решението ми да не се включа в предстоящите местни избори ще разочарова много от вас, но обещавам да реагирам, на всяка несправедливост или да изказвам мнение за неща, които смятам, че могат да се случат и по-добре, макар и след по-малко от месец вече да не бъда общински съветник.
Постарах се да дам всичко от себе си и да оправдая доверието на тези , които ме избраха и на онези, които припознаха в мен своя представител в местния парламент! В голямата си част вотът за мен преди четири години беше личен , съставен от цялата палитра на политическия и идеологическия спектър, и това още повече ме убеждава, че това е пътят. Така имаме възможността да облагородим закърнелите и загубилите морален и експертен капацитет партии, за да може повече почтени хора да се ангажират за бъдещето на своя град, държава и общност . Благодаря на партиите и коалициите, които ме поканиха в листите си за новия мандат, ценя високо това доверие! Пожелавам им успех ! Най-много обаче благодаря на всички хора, които ми гласуваха доверие, подкрепяха ме и ми помагаха в обществената ми дейност в полза на Стара Загора и старозагорци! До нови срещи !


image0 (9K)