„Не е твърде късно“. Дейвид Атънбъро, който призовава за грижа към природата

Дейвид Атънбъро получава първата си рицарска титла от кралица Елизабет II през 1985 г.

“Нашата планета е пред катастрофа. Ще ви разкажа защо.” С това послание 94-годишният научен изследовател и телевизионен водещ Дейвид Атънбъро започва новия си документален филм “Дейвид Атънбъро: Живот на нашата планета”. Преди броени дни се състоя премиерата му по Нетфликс.

80-минутният филм е описан като “свидетелско изявление” – разказ за унищожителната сила на климатичните промени. В него се засягат проблеми като обезлесяването, замърсяването на океаните и прекомерния риболов. А според самия Атънбъро “най-голямата трагедия на съвремието все още тече – унищожаването на биоразнообразието.”

Така, “Живот на нашата планета” е както поклон пред красотата на Земята, така и зов за спасението ѝ. Премиерата на филма през октомври не е случайност. “Вярвам, че всеобщата заплаха [от пандемията] може да вдъхне надежда на всички ни. Да разберем, че всички сме заедно”, казва Атънбъро.

Това не е първият филм на Атънбъро, призоваващ за незабавно действие. Пред 1979 г. той създава документалната поредица на Би Би Си “Животът на Земята”, гледана над 500 милиона пъти. “Това е най-великата история, разказвана някога. История, която завършва с мен и теб тук, говорещи през океан разстояние”, казва Атънбъро в онлайн интервю за CBS.

Поредицата превръща Атънбъро в едно от най-разпознаваемите имена в Обединеното кралство. Успехите му скоро водят до званията “национално съкровище” и “природното съзнание на нацията”. През 1985 г. Атънбъро получава първата си рицарска титла от кралица Елизабет II.

Природният свят обаче “намира” Атънбъро много по-рано – страстта му се заражда още преди да е тръгнал на училище. Едва на седем години, той прекарва месеци в търсене и колекциониране на фосили, птичи яйца и минерали. Три години по-късно Атънбъро посещава лекция на канадския природозащитник Арчибалд Белейни. Именно тя вдъхновява 10-годишното момче да се занимава с опазване на биоразнообразието.

“По онова време беше нечувана идея – че човечеството застрашава природата. До ден днешен това е основен мотив в работата на Дейвид”, казва по-големият брат на Атънбъро.

През 1952 г. Атънбъро започва кариерата си като продуцент в Би Би Си. Близо 70 години по-късно, телевизионните му предавания са достигнали милиони зрители във Великобритания и отвъд. Всяко природно кътче е запечатано от Атънбъро и снимачния му екип – от далечни острови и гъсти джунгли до горещи пустини и дълбините на океана.

Въпреки текущата пандемия, Дейвид Атънбъро не се отказва от личната си кауза за запазване на биоразнообразието. “Не е твърде късно, ако действаме сега. Спасим ли планетата, спасяваме себе си”, оптимистично казва Атънбъро.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)