НАЙ-НОВИ:

“Нещо, което не е казано от нас, не е истина.” Без нови мерки и КПП-та заради коронавируса

Няма здравна криза, ситуацията е под контрол и не се предвиждат втвърдяване на мерките срещу разпространението на епидемията от COVID-19. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов във вторник пред бТВ.

“България е на 26-о място от 29 страни, абсолютно контролирана е ситуацията и хората могат да бъдат спокойни. В настоящия момент повишаването на болните не е проблем, за да се направи заключение, трябва да минат две седмици”, обясни той.

Ангелов потвърди, че не се предвиждат затваряния на училища и поставяне на контролни пропускателни пунктове (КПП), а информацията, че такива мерки могат да бъдат въведени в края на октомври определи като слухове.

“Нека хората да чуват истината от нас. Нещо, което не е казано от нас, не е истина”, каза още здравният министър по повод възстановяването на практиката Националният оперативен щаб да дава брифинги всяка седмица с цел да се избегнат фалшивите новини.

Ангелов уточни, че той ще води пресконференциите всеки четвъртък в здравното ведомство, а ако е възпрепятстван, в тази роля ще влиза ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Междувременно директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев обясни, че евентуалното въвеждане на по-строги мерки ще се преценява от регионалните здравни инспекции, а не централно. По думите му до затягане на мерките може да се стигне, ако заболелите за последните 14 дни са повече от 25 души на 100 хиляди.

По света броят на заразените с COVID-19 достигна над 33.4 милиона души. Починалите са вече повече от 1 милион, а оздравелите са над 23.2 милиона. Най-тежка остава ситуацията в САЩ, Индия и Бразилия, където броят на заразените е общо над 17 милиона души, а броят на починалите е близо 450 хиляди.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
  Григор Димитров ще започне участието си на „Ролан Гарос“…