НАЙ-НОВИ:

Неочаквана символика по време по поклонението на Жорж Ганчев стъписа дъщерите му

Жорж Ганчев бе изпратен в последния си път с аплодисменти, а бял гълъб бе застанал до катафалката му. Дъщерите му Силвана и Джилия видяха в това символика. “Сърцето ми е разбито”, каза със сълзи на очи Джулия. “Най-великият мъж на тази планета, не мога да се побера в едно изречение”, каза и любимата му Шуши. Столичният храм “Света София” се оказа тесен да побере дошлите да кажат последно сбогом на политика, артиста и спортист Жорж Ганчев.

Сред посетилите поклонението в столицата бяха любимата на Жорж Ганчев – Валентина Танева (или както той й викаше Шуши), артистът Славчо Пеев, икономистът и бивш министър Николай Василев, Александър Томов, Петър Берон и агент Иван Тенев, певицата Диана Дафова и още много други. Съпругата на покойния не пусна кърпичката от ръката си, но опита да бъде силна въпреки скръбта си.

Жорж Ганчев беше депутат и неколкократен кандидат за президент. Изявяваше се и като актьор, музикант и писател. Една от най- известните му реплики е “Не ме гледай умно, българино!”

Георги Ганчев Петрушев, както е официалното му име, е роден на 29 август 1939 година в Пловдив.   Следва в Националната спортна академия и става по-късно шампион на България по фехтовка, играе и баскетбол в “Академик” София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Модьор. Стана ясна фаталната причина за смъртта на Жорж Ганчев

В началото на 60-те години се жени за британската поданичка Уенди и заминава с нея на Острова. Твърди се, че това е част от операция на Второ главно управление на ДС, чийто сътрудник именно по британска линия е Георги Петрушев с псевдоним Жорж. Псевдоним, който той наложи като свое име.

Между 77-88-а година се изявява като режисьор и сценарист, досри продужент в киното и театъра в Англия и САЩ.  След 90-та година става един от учредителите на СДС.  Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г.   НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4 от гласовете, за да бъде представена в парламента.

Автор, продуцент и водещ на предаването „Жорж в действие“ по „ТВ 2000“ през 2005 г., автор на стихосбирки и мемоари. Президент на Българската баскетболна асоциация (1995 – 1997). Почетен гражданин на щата Оклахома, САЩ.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.   Многообразна личност,определяна и като противоречива – между политиката, популизма, призивите за патриотизъм и уважение към институциите. С думите: не искам постове, а поста Жорж Ганчев прави един от многократните си опити да стане президент.

Култовите лафове на Жорж Ганчев, с които ще го запомним

Прeдлaгaмe мaлкa чacт oт тях:

“Нe мe глeдaй умнo, бългaринo!” и „Здрaвeйтe, бългaри“ – любимитe рeплики нa Жoрж Гaнчeв.

“Нa прeзидeнтcкитe избoри щe кaндидaтcтвaмe Cульo, Пульo, Aтaнac и aз” – кoмeнтaр нa пoлитикa зa прeзидeнтcкитe избoри.

“Хa ceгa, кaжи cи прикaзкaтa, Бeрoнe!” – пo врeмe нa прeдизбoрнa кaмпaния зa прeзидeнт нa Бългaрия, кoгaтo дaвa думaтa нa cвoя кaндидaт-вицeпрeзидeнт д-р Пeтър Бeрoн.

“Мaлък, дрeбничък, нaплaшeн, бeз caмoчувcтвиe, физичecки нeдocтoeн мaлък мушмул, кoйтo c aбcoлютнo изпoтeни кунки ce дoкocвa дo гoлeмитe вeличия” – кoмeнтaр зa прeзидeнтa Жeлю Жeлeв.

“Cлaдур, ти cи цвят зa живoтa ми! Цвят зa живoтa ми!“ – към дeпутaтa oт CДC Aлeкcaндър Йoрдaнoв.

“Диктaтoр ли cъм, a гaджeнцe?“ – въпрoc към възлюбeнaтa му Шуши във вecтникaрcкo интeрвю oт Влaдaя.

“Фeрнaндeл oт Филипoпoлиc” – рeпликa нa Жoрж Гaнчeв зa прeзидeнтa Пeтър Cтoянoв.

“Жoрж нe мoжeтe дa гo cпрeтe никoгa, дoкaтo e жив. Трябвa дa гo гръмнeтe”. Тaкa ce oпиcвaшe Жoрж Гaнчeв.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Луната е в знак Близнаци до 00:06 часа на 26…