НАЙ-НОВИ:

Нено Димов: Под 3% от внесените отпадъци са изгорени в ТЕЦ-овете

Разрешеният внос на отпадъци за 2018 година е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%”. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред NOVA.

По думите му страната ни е единствената в Европа, която е въвела ограничение за вноса на отпадъци за горене от 50 процента.

Екоминистърът допълни, че е изпратил станция за измерване на чистотата на въздуха в Перник в момента, в който местната топлоцентрала спря да работи.

„Станцията трябваше да работи една седмица без това да е известно. И вчера завърши тази седмица, в която половината време ТЕЦ-ът не беше работил, а другата половина работеше, като работата му беше само с разрешеното гориво – въглища. Резултатът беше, че след като той заработи, се повишиха рязко емисиите на серни окиси, което е съвсем нормално. И другото, което се повиши, са фините прахови частици”, обясни Димов.

Екоминистърът е на мнение, че ако не е била предприета крайната мярка, нямало как да се принуди ТЕЦ-ът да премахне от площадките си неразрешеното гориво.

За 2018 година около 825 000 тона български боклук е изнесен за горене в различни части на Европа.

Димов е категоричен, че в нито един от градовете, които се оплакват от замърсяване на въздуха, няма разрешение за горене на RDF. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Интервю на Илиана Беновска с главния прокурор Сотир Цацаров след…