НАЙ-НОВИ:

Невероятно партньорство – койот и язовец ловуват заедно

В района на Националния център за опазване на чернокракия пор е наблюдавано необичайно партньорство – между язовец и койот, които успешно ловуват заедно.
Междувидовото сътрудничество е необичайно в животинския свят, а дори и да се случи, то обикновено между не е между хищници, а между техните жертви.
Но ето, че са наблюдавани язовец и койот да работят съвместно. Двете животни се допълват взаимно – койотът преследва плячката, ако тя бяга, а язовецът я изравя, ако тя се скрие в дупка.

koiot2
Ако ловуваха поотделно, жертвата или щеше да им се изплъзне с бяг, или щеше да се зарови, но заедно, те са по-бързи и по-ефективни от плячката.
Но такива партньорства са редки в по-студените месеци. Обикновено това се случва само през лятото, тъй като през зимата язовецът се окопава и заспива зимен сън и няма нужда от бързия койот, пише nauka.offnews.bg
Може да се каже, че те имат “отворена връзка”, тъй като и двамата са забелязани да ходят понякога на лов и сами.
Едно изследване, публикувано през 1992 г. също така стига до заключението, че ловът в тандем е не само по-ефективен, но също така изисква по-малко енергия за намирането на плячка.
“Допълнителните морфологични изменения, хищнически стратегии, междувидово сътрудничество и поведенческа гъвкавост им позволява да формират временни ловни сдружения”, пише в изследването.

Всяко от тези животни е забележителен хищник сам по себе си, но когато са заедно – никой не може да им се изплъзне. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Правителството изненадващо форсира важни обществени поръчки с голяма прогнозна стойност.…