НАЙ-НОВИ:

На 1 март отварят ресторантите и игралните зали, но не и нощните заведения

На 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения. Това обявиха днес по време на редовното правителствено заседание, на което беше обсъден и темпът на ваксинацията.

До момента са имунизирани приблизително 150 000 българи, като само за ден са били ваксинирани над 17 000 желаещи. Над 200 000 са пък пациентите, преборили COVID-19. Това прави „щит“ от около 350 000 души. Същевременно всички кметове в страната са били информирани за възможността за заявка за мобилни екипи и здравните власти им съдействат максимално бързо. Широкоразпространена информационна кампания по повод ваксините за гражданите обаче липсва. Всеки, който се интересува кой е най-добрият избор за него, трябва да се разрови в сайта на ресорното министерство или да разговаря с личния си лекар. Това се случва на фона на обещанието от премиера през декември месец – българите да бъдат най-информираните за ваксините в ЕС.

Днес е предвидено здравният министър проф. Костадин Ангелов да се срещне с представители на ресторантьорите. Те ще обсъдят действията по отношение на готовността им да започнат работа.

Припомняме, че вчера зам.-председателят на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров призова, че не трябва да започнат работа и след 5 дена да затворят. Той подчерта, че искат да стартират дейността си в нормален режим, „защото едно отваряне струва доста сериозни средства на хора, които трябва да заредят обектите си“.

Димитров изтъкна, че в нито един ресторант или хотел няма доказани огнища на вируса и подчерта, че се спазват всички мерки. По думите му връщане към нормалното ще отнеме може би над 5 години, дори при прогресиращ темп на ваксинация.

Същевременно в понеделник от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха до общините в цялата страна конкретни предложения в подкрепа на ресторантьорския сектор, изразени в 5 обусловени точки.

Според последните статистики пък заради ненавременните правителствени мерки близо 30% от заведенията у нас са фалирали и няма да отворят врати. Не са малко и предприемачите със запорирани сметки заради неплатени данъци и осигуровки заради невъзможност да ги платят. Ще получат ли тези хора подпомагане, за да възстановят бизнесите си или пак средствата ще отидат при избрани лица, предстои да се разбере. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Виж още:
Според проведено от корпорация Microsoft мащабно разследване, хакерската атака Sunburst…