На референдум Ирландия каза „да“ на абортите

Ирландците, участвали в референдум за абортите в страната, масово са подкрепили узаконяването им в доскоро силно консервативната католическа страна, отбелязва „Дневник“.

[ad id=“225664″]

След изключително висока активност от Irish Times/Ipsos MRBI обявиха данни от екзит пол допитвания, според които за промяната в полза на абортите са гласували 68%, а зад запазване на положението от поправка в Конституцията от 1983 г. са застанали 32%.

Националната телевизия смята, че активността ще надхвърли тази от референдума за узаконяване на хомосексуалните бракове от 2015 г., когато се явиха 61% от имащите право на глас.

Броенето на гласовете започва в събота сутрин, но премиерът Лео Варадкар, подкрепящ промяната, заяви, че е „сдържано убеден“, че опашките от избиратели пред секциите са добър сигнал.

[ad id=“263680″]

Според текста от Конституцията, приет преди 35 години, както майката, така и нероденото дете имат еднакво право на живот. През 2013 г. тази строга дефиниция бе смекчена и бе позволено да се извършват аборти в случаите, когато е застрашен животът на жената.

През последните 20 години ирландското общество се промени бързо, като през 1995 г. бяха позволени разводите, а преди три години страната стана първата, разрешила с народен вот еднополовите бракове. Но никой друг въпрос не е разделял нацията от 4.8 милиона души толкова, колкото този за абортите.

Референдумът е тест не само заради решението на църквата да не заема страна, но и заради ролята, която интернет гиганти изиграха в разпространението на политически реклами през социалните мрежи. Характерно е също, че хиляди ирландци – повечето от тях привърженици на промяната – се стекоха от цял свят да гласуват, защото страната им не позволява това да става по пощата или в посолствата.

[ad id=“236993″]

Привърженици на промяната твърдяха, че всяка година над 3000 жени са принудени да пътуват до Великобритания, за да направят аборт, а други поръчват хапчета в интернет, поради което обществото трябва да признае, че абортите така или иначе са част от живота му.


image0 (9K)