Наш адвокат промени съдебен закон в полза на хиляди длъжници

Димитровградчанинът Тодор Ташев, който е адвокат в хасковската колегия, успя да промени правилата за събиране публичните вземания на съдилищата, а ползите ще усетят хиляди длъжници у нас.

След поредица негови писма и инициативи по темата, депутатите измениха Закона за съдебната власт и дадоха възможност публичните вземания на съдилищата да се събират и от държавните съдебни изпълнители, а не само от НАП и от частните съдебни изпълнители. Поправките ще преустановят практиката длъжник да плаща в пъти по-високи суми над установеното му задължение само заради начислени такси.[ad id=“218548″]

Неотдавна Тодор Ташев коментира темата в пространно интервю за dgnews.eu. „Стартовата такса на частния съдебен изпълнител е 126 лв. с ДДС. Това означава, че като му дадат изпълнителен лист за 5 лв., каквито стотици случаи има в Хасково на ниво Окръжен съд, дългът автоматично става 131 лв., което е безумие. Още повече, че тези 5 лв. никога не са искани от човека и на практика той дори не знае, че има задължение. Сега при събирането на дълга от държавните съдебни изпълнители няма да има оскъпяване на публичните вземания, възлагани по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).
През април тази година Тодор Ташев сезира Европейската комисия, Народното събрание, омбудсмана Мая Манолова и др. за непозволена държавна помощ, произтичаща от действаща инструкция, съгласно която публичните вземания на съда като такси, глоби и разходи, се възлагат за събиране на частни съдебни изпълнители (ЧСИ). Впоследствие Министерски съвет внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, който бе гласуван окончателно от Народното събрание. За да заработи в пълна сила закона е необходима въпросната инструкция и споразумението между Висшият съдебен съвет и Камарата на частните съдебни изпълнители, на чието основание тя е издадена да отпаднат.

[ad id=“218548″]
Това не е първата спечелена битка на хасковския адвокат с институциите срещу несъвършенствата в българското законодателство. Неотдавна Ташев премахна противоречива практика на Районен съд – Димитровград при определянето на държавни такси при обжалвания на актове по чл. 417 от Граждански-процесуалния кодекс. Преди намесата му хората плащаха по 400 лв., 900 лв. и дори 1600 лв. такси, а сега те ще дължат само 15 лв.
Юристът се зае да спре практиката кметове и кметски наместници да връчват призовки или други съдебни книжа по дела, свързани с арбитражни съдилища. Проблемът е изключително сериозен, защото ако селският управник не открие или го домързи да търси призованият си съселянин, и върне призовката, тя се счита за редовно връчена и хората могат да бъдат осъдени без дори да знаят, при това с окончателно решение. За да спре абсурда адвокатът внесе предложение за решение в ОбС – Димитровград, но то не бе гласувано от съветниците. За общината проблемът бе решен от кмета Иво Димов, който разпореди на селските кметове и наместници да спрат практиката.

[ad id=“218548″]
През декември 2014 г. Тодор Ташев сезира Главна прокуратура заради налагането на местен данък върху стари автомобили в Димитровград. Той настоя общината да не събира дънък от собствениците на коли със стари табели, които не отговарят на изискванията на БДС 15980 и БДС ISO 7591. Той настоя общината да отписва тези коли административно, вместо всеки собственик да обжалва наложения му данък пред съда. „Старите автомобили не се водят на отчет от 1 юни 2006 г. и КАТ няма как да издаде документ на собственика, че колата е дерегистрарана, защото при тях тази информация не съществува. Собственикът не може да получи документ, с който да отпише колата от данъчното, и е обречен да плаща данък до гроб, а впоследствие и наследниците му“, обясни проблема юристът. Той дори се позова на вече влезли в сила решение на съда в полза на собствениците.
Като общински съветник в предходния мандат Тодор Ташев започна „война“ и срещу хазартна дейност на „Lafka”. Той поиска забрана за хазарта по будките в общината, тъй като те са на обществени места и правят лесно „зарибяването“ най-вече на деца в търкането на билетчета. След неговото настояване ОбС промени две общински наредби, които ограничиха една от игрите на късмета. Решението на местния парламент обаче бе оспорено от тогавашния областен управител на Хасково Добри Беливанов пред Хасковския административен съд, който обяви за нищожни и отмени част от текстовете по спирането на хазарта по павилионите на „Табак Маркет“. Към момента делото чака решение на Върховен административен съд.
Източник: dgnews


image0 (9K)