НАЙ-НОВИ:

Националната седмица на четенето и Ден на будителите в СУ „Железник“

Националната седмица на четенето и Денят на будителите бяха отбелязани с разнообразни инициативи в СУ „Железник“Стара Загора.

Ползотворните прояви бяха дело на учителите по български език и литература в училището: Таня Стоянова – преподавател на пети клас, Ваня Георгиева – преподавател на шести клас, Динко Славов – преподавател на седми клас, Милена Евтимова – преподавател на девети и десети клас.

Петокласниците по традиция се включиха в надпревара за най-добър разказвач на митове. Всеки ученик самостоятелно избра текст, с който да се представи пред съучениците си, а те се запознаха с интересни митове от цял свят – славянски, египетски, индийски, старогръцки, библейски.

В шести клас учениците участваха с инициативи по желание – изразителен прочит на откъс от любима творба, рецитиране на стихотворение от български автор или на собствена поезия. От всяка паралелка се изявиха по петима, като най-активни бяха учениците от VІ “а” клас.

image0 (9K)

Седмокласниците гостуваха на по-малките четвъртокласници, като им представиха книгите, които харесват, прочетоха им откъси от тях и разказаха за авторите им. Четенето започна със стихотворението „Върви, народе възродени“ на Стоян Михайловски, за да се изрази почитта към светите братя Кирил и Методий – славянските първоучители. Младите читатели разгърнаха отново любими детски книги като „Пипи Дългото чорапче“ на Астрид Линдгрен, приказките на Братя Грим и Андерсен, докоснаха се и до знакови български творби като „Под игото“ на Иван Вазов, „Железният светилник“ на Димитър Талев и „Гераците“ на Елин Пелин. Срещата завърши с обещанието на четвъртокласниците да гостуват на седмокласниците, за да им разкажат за своите любими книги и да прочетат откъси от тях.

Учениците от девети и десети клас също се включиха в Националната седмица на четенето в училище. Те попълниха анкета в час по литература „Обичам да чета, защото…” и гостуваха на децата от IV “г“ клас, за да им прочетат от своите любими книги. Изготвен ще бъде и „Поетичен автограф“ – табло с любими стихове и афоризми от български и световни поети. А в час по разширена и задължително избираема подготовка се запознаха с особеностите на една по-различна поезия – тази на Синквейн.

В чест на Деня на будителите се проведе и традиционното училищно състезание по правопис под надслов „Език свещен на моите деди“. Тази година учениците от пети и седми клас имаха възможност да проверят своите знания и умения, като работиха по езиковите задачи, разработени от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН в рамките на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. Целта на тази инициатива е да привлече вниманието на малки и големи към огромното значение на грамотността, образованието и науката за развитието на обществото. Постигнатите добри резултати от учениците на СУ „Железник“ са основа за по-нататъшното усвояване на богатството и разнообразието на святото родно слово.

Неоспорима е ролята на книгата като вечен носител на мъдрост и духовност. Тя е тази, която буди духа и съзнанието, облагородява личността. И макар компютрите да навлязоха необратимо в нашия живот, добрата стара книга никога няма да изгуби своя смисъл, стойност и значение за способността на човека да се развива като личност, да се учи през целия живот и да участва пълноценно в обществото. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
На 1 ноември промените са непрекъснати. Бъдете делови и умерени…