НАСА със сензационна новина: Астронавт значително се подмлади в Космоса!

В НАСА обобщиха първите резултати от експеримента по наблюдението върху здравето на Скот Кели, който прекара на борда на МКС повече от година, и върху здравето на брат му Марк Кели, който живееше в подобни условия, но на Земята. Резултатите от експеримента буквално са удивителни, съобщават от НАСА. 

[ad id=“263680″]

Медицинските изследвания на завърналия се от МКС астронавт Скот Кели позволяват да се направят заключения, че животът в Космоса, по неизвестни засега причини, води до това, че процесът на клетъчното стареене или напълно спира или дори започва да тече в обратната посока, предава порталът Space.com.

Съобщението на НАСА гласи, че „теломерите на Скот Кели са започнали да се удължават в Космоса, което може да бъде свързано с понижената употреба на храна и повишената физическа активност на борда на МКС. Но когато се върнал на Земята, теломерите отново започнали да се съкращава“.

[ad id=“225664″]

Теломерите представляват крайни участъци на хромозомите, които ги защитават от увреждания и по време на човешкия живот постепенно се съкращават.

Сравнителният анализ на кръвта на еднояйчните близнаци Скот и Марк е показал и други любопитни резултати. По време на продължителния престой на Скот Кели в Космоса се забавил темпът на формиране на костите му, съкратила се скоростта и точността на работата на паметта му, усилили се възпалителните процеси, повишили се нивата на мазнините и хормоните в тялото му, изменил се и съставът на микрофлората в червата му. След завръщането му на  Земята обаче, всички тези промени в организма му се върнали към нормалните параметри.


image0 (9K)