НАЙ-НОВИ:

Наръчник за баби

Който си няма любяща баба, има безцветно детство. Затова, щом станеш баба, веднага ти се присъжда званието “гувернантка”, а малкото същество ти се настанява трайно в сърцето.

Но като всяка сериозна работа, “бабинството” си има строги правила.

Запомни ги, за да си любимата опора, а не досадният придатък.

1. Цип на устата и кънки на краката.

Помагай колкото можеш, но не се бъркай на младите и не давай постоянно съвети. Бебето си е тяхно. Да го гледат, както те сметнат за добре, а не по твоите разбирания. Ако много се нервиш, пий 1-2 лексотана и приемай положението.

2. Винаги запазвай самообладание и недей да “трепериш” постоянно!

Бебето е много по-жизнено, устойчиво и приспособимо, отколкото си мислиш. Господ го е създал такова, за да устои на грижите на баби и майки.

3. Грижи се за себе си!

Създавай си приятни емоции и развлечения, за да си в добро настроение. Децата са сетивни като животинчетата, те усещат напрежението и страха на хората около тях и реагират със същото. Щастлива баба/майка – щастливо дете.

Снимката е илюстративна

4. Не се престаравай!

Една от теориите за многото алергии в последно време е прекалената хигиена. Когато имунната система не се сблъсква с дразнители, няма как да се развие. И после – олеле майко…

5. Купи си 3-4 книги за бебета и не ги чети.

Бебетата не четат книги и не живеят по тях.

6. И една изненада.

Мислиш си, че на света има само едно внуче, но не е така. Още няколко милиарда са. Които далеч нямат късмета на вашето. Има род маймуни, които от любов толкова стискат малките в прегръдките си, че ги задушават. Не бъди като тях.

Не ти харесват правилата? Я си спомни, когато беше млада майка и ти се бъркаха бабите, какво ти беше…

И не забравяй, че децата се отглеждат по друг начин, не както ти си отглеждала твоите.

Храненето е на поискване. Инстинктът на детето най-добре показва от какво има нужда. Веднъж може да огладнее след три часа, друг път след два.

Вода до шестия месец не се дава. Но най-правилно е да “попитаме” детето. Предлагай, ако иска – нека пие, ако не иска, може и без вода.

И още една отживелица от твоето време: малкото бебе не се къпе всеки ден! Два пъти седмично е достатъчно. Кожата е покрита със защитен хидролипиден слой, водата и сапуните го унищожават и може да развие атопичен дерматит. Първите месеци бебето няма развити потни жлези, не се поти, не е миньор, не копае в градината, защо да го къпем всеки ден? Когато порасне и е топло, може.

Не навличай бебето с много дрехи! Поради несъвършеното кръвообръщение краката, ръцете и нослето са хладни, но не значи, че му е студено. Просто си представи, че си на негово място, облечена с неговите дрехи, плюс един топъл памперс на задника. Сигурно ще пукнеш от жега…

Температура на въздуха – човешка. В началото около 22, през нощта 19-20.

И още една голяма изненада – правилата в крайна сметка ги определя бебето, а не възрастните.

ohnamama.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
През юли 2020 година небесният ретрограден хаос продължава да галопира,…