Народното събрание одобри парите за дълга на АЕЦ Белене към Русия без да е ясно колко точно

Депутатите гласуваха на сляпо, сякаш се подписват селски кметове. Решението предизвика остри критики в социалните мрежи.

Със 132 гласа „за“, два „против“ и шест „въздържал се“ депутатите одобриха на първо четене отпускането на помощ на НЕК за изплащането на дълга за АЕЦ „Белене“. Решението подкрепиха ГЕРБ, ДПС, Патриотичният фронт, БДЦ, АБВ и голяма част от реформаторите. От „Атака“ се въздържаха. БСП не участваха в гласуването.

В самото решение не е записана сумата, но се очаква тя да е около 1,2 милиарда лева. За отпускането на парите трябва да се произнесе и Брюксел. От там трябва да кажат дали не се нарушава европейското законодателство, като се предоставя държавна помощ за търговски компании.

Още преди гласуването опитите дълга на НЕК да бъде погасен за сметка на данъкоплатците и потребителите предизвика изпълнени с негодувание коментари във фейсбук.

В профила си Тома Белев пише: Аз съм против държавата да оказва държавна помощ на НЕК заради АЕЦ Белене, ако няма един двама в затвора преди това.Не става някой с един подпис да загроби 1 – 2 милиарда, а после всички да плащаме. Необходимото е само Министерство на енергетиката да изкара елекроразпреносната мрежа от НЕК и да го оставят да се оправя с руснаците както са подписали договора.

Петко Дурмана също коментира: Продължавайте съвестно да си плащате данъците, може освен реактори за Белене да платите и Южен поток :))) Честито на всички съвестни данъкоплатци, вие осигурявате парите, с които руснаците изкупуват България …

По-задълбочена е гледната точка на Юлиян Попов: По повод на това кой трябва да плати за АЕЦ Белене вече беше проведен референдум и хората си казаха, че искат да платят. Това е вероятно най-демократичното прахосничество в историята ни. За съжаление референдумът не включи въпрос за съдебна отговорност.

Петко Ковачев е категоричен: Понеже племето отново се вълнува от АЕЦ „Белене“, като пряк свидетел и участник в много от „епизодите“ за периода 1989 – 2016 г., мога да ви кажа следното: всички министър-председатели, с изключение на Филип Димитров и всички министри на енергетиката (или шефове на Комитета по енергетика), с изключение на Георги Стоилов, играха за Русия!

Източник – Студио Трансмедия


image0 (9K)