Налагат карантина на тези, които пристигат във Великобритания

Обединеното кралство ще налага 14-дневна карантина на пътниците, пристигащи от чужбина, за да ограничи разпространението на вируса Ковид-19 (COVID-19).

Това обяви днес британският министър Брандън Луис, отговарящ за Северна Ирландия, съобщи „Франс прес“.

„Хората, пристигащи в Обединеното кралство, трябва да останат под карантина, за да се „задържи” процентът на предаване на болестта“, посочи Луис пред телевизия „Скай нюз“.

Всеки, който пристига във Великобритания със самолет, ферибот или влак, трябва да деклрарира пред властите адрес, на който ще остане под карантина в продължение на две седмици, съобщи Би Би Си (bbc.com).

Според предварителна информация на Би Би Си ще има глоби за нарушаване на карантината в размер на 1 000 лири стерлинги.

От мярката ще бъдат освободени здравните работници и пътните превозвачи, както и пристигащите от Република Ирландия. За пристигащите от Франция няма да има изключения, както беше обявило по-рано правителството, посочва Би Би Си. От карантината няма да бъдат освободени и пътниците от страни с ниско равнище на предаване на заразата.

„Мярката ще се преразглежда на всеки три седмици“, уточни Брандън Луис, цитиран от „Франс прес“.

Той каза още, че постепенното разхлабване на ограниченията в Обединеното кралство би трябвало да започне на 1 юни, в случай че бъде постигнат напредък в борбата с епидемията.

 


image0 (9K)