НАЙ-НОВИ:

Най-богатите в САЩ искат реформа на капитализма към по-малък социален контраст

Те искат по-добри условия за живот на тези, които нямат толкова, колкото те

Джейми Даймън, ръководител на най-голямата американска банка JP Morgan Chase, призова за „драматична реформа на нашите глобални и национални институции“ и даде ясно да се разбере: „Хората изискват промяна и ние трябва да признаем, че нещо трябва да се промени.”

Рей Далио, основател на най-големия хедж фонд в света Bridgewater, се опасява, че нарастващото неравенство в САЩ може да „доведе до големи конфликти и вид революция, ако капитализмът не бъде реформиран”, пише investor

Побъркан свят. Най-богатите мъже в Америка искат по-добри условия за живот на тези, които нямат толкова, колкото те. И дори биха били склонни да плащат по-високи данъци, за да направят това възможно, пише в свой коментар за Handelsblatt Астрид Дьорнер.

Това ги поставя изненадващо близо до левия сенатор и кандидат за президент Бърни Сандърс и депутата Александрия Окасио-Кортез, която описва себе си като представител на работническата класа и „демократичен социалист“.

И двамата политици излязоха с драстични призиви за помощ на обикновените и нископлатените.

Окасио-Кортес доминираше в дебата на Световната среща на високо равнище в Давос с намерението си да наложи данъчна ставка от 70% върху доходи, започващи от десет милиона долара.

А имаше моменти, в които такова искане просто би било отхвърлено като абсурдно, нереалистично и напълно преувеличено – особено в САЩ, където данъците, а с това – по-силна държава, не се одобряват от голяма част от населението.

Най-високият 1 процент от най-добре печелещите в Америка генерира 20% от всички доходи в САЩ. Ако погледнем не само доходите, но и другите активи, като недвижимите имоти, акциите и изкуството, най-високият процент от най-богатите американци генерира повече от 40% от активите. И докато много свръхбогати са успели да увеличат значително активите си, наред с други неща, благодарение на нарастващите цени на акциите, заплатите за обикновените хора се покачват много бавно.

В същото време разходите за медицински грижи, образование и наем се увеличават рязко. И това се усеща от всички. Четиридесет процента от американците нямат достатъчно спестявания, за да покрият непредвидени разходи за 400 долара или повече. 78% живеят от заплата до следващата, без да създават резерви и да заделят нещо.

Затварянето на администрацията, която остави държавните служители без заплати за един месец, измъчи много от тях поради липса на приходи за фиксираните разходи, като наем, кола и студентски заеми. „Много домакинства не бяха спестили достатъчно, за да си позволят солиден начин на живот като възрастни хора”, обобщава в едно скорошно проучване регионалната централна банка в Сейнт Луис.

Продължението на материала четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria! Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разпоредил проверка на целия…