Над 10 млн. лeва са откраднали кабелни оператори!

Над 10 милиона лева финансови щети са нанесени от петте кабелни оператора, разпространявали незаконно авторски програми, съобщиха от прокуратурата. Ощетените са две национални телевизии и един филмов канал. Акцията на прокуратурата и ГДБОП беше проведена вчера в 7 български града. Службите работят по сигнала за престъпления срещу интелектуалната собственост и данъчната система от два месеца, съобщи БНР. След вчерашната акция са събрани доказателства, че в почти цяла Южна България са се разпространявали телевизионни програми без уредени авторски права.

„Все още съществуват кабелни оператори, които си позволяват да бъдат пирати, които си позволяват да получават не малки суми като такси са предоставяната от тях услуга, но на практика извършват престъпления срещу интелектуалната собственост, неглижирайки чуждите права, възползвайки се от това, за да укриват данъци“, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

От почти 2 милиона и половина потребители на телевизионни програми, над 700 000 гледат телевизия „на тъмно“. Това означава, че кабелните оператори са прикрили реалния брой на абонатите си от Комисията за регулиране на съобщенията с цел укриване на данъци.

Румяна Арнаудова посочи, чи една от телевизиите, която разпространява на територията на община Сандански, официално е заявила в Комисията 1388 потребители, а фактически абонатите са 12 620.

Два кабелни оператора предоставяли и мобилно приложение, с което да се гледа телевизия. Това обаче също било против авторските права на засегнатите телевизионни канали. Операторите били в Бургас и Сандански. От ГДБОП заявиха, че ще разширят обхвата на проверките.

„Наблюдението на тези пет кабелни оператора ще продължи и в бъдеще с регулярни проверки от нашите регионални структури в страната. И всички други кабелни оператори на територията на страната, които работят, които извършват определени закононарушения, ще бъдат проверени в най-кратки срокове“, заяви Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.

В акцията се включиха и представители на Европейската полицейска служба, които дадоха висока оценка за работата на българските си колеги.

Вътрешният министър подчерта сериозността на престъпленията срещу интелектуалната собственост. Той припомни, че България е извън т. нар. списък 301 на САЩ за борбата с пиратството, но ако страната ни не продължи с ефективните мерки срещу този вид престъпна дейност, е възможно отново да бъдем включени в този списък, а това пряко влияе върху всички останали процедури, свързани дори с облекчаване на визовия режим.

Прокуратурата и полицията са открили, че е имало и теч на информация за акцията. Малко преди проверката, един от кабелните оператори е потърсил ощетена телевизия в опит да уреди авторските права. От полицията допускат, че е възможно течът да е от банка, от която предварително са потърсили информация за сметките на оператора, но дали е така – тепърва ще стане ясно.


image0 (9K)