НАЙ-НОВИ:

Навършват се 50 години от първото селфи в Космоса

На 11 ноември се навършат 50 години от мисията „Джемини 12“  на НАСА.
Изстреляна на 11 ноември 1966 година от Кейп Канавал основната цел на мисията е сближаване и скачване с мишената „Аджена“, представляваща космически апарат, който изведен в орбита и помага за стабилизация и спестяване на горивото на кораба „Джемини“. Мисията е основополагаща и проправя път на мисията Аполо (Apollo), която в края на 60-те години на миналия век изпраща човек до Луната, пише nauka.offnews.bg
Второстепенните задачи на „Джемини 12“ включват 14 различни експеримента, някои от които свързани с направата на снимки при оскъдна светлина.
В „Джемини 12“ участват Джеймс Ловел (James Lowell) и Едуин „Бъз“ Олдрин (Ewdwin “Buzz” Aldrin, Jr.), който по-късно става пилот на лунния модул, кацнал за първи път на Луната по време на мисията Apollo 11.
Заради многото проблеми по време на опитите на скачване между „Аджена“ и „Джемини 12“ мисията е проведена частично. Въпреки това Бъз Олдрин прекарва общо 5 часа и 30 минути извън кораба си, като през това време, наред с другите опити прави и знаменитото първо селфи в Космоса.
„Джемини 12“ се връща обратно на земята на 15 ноември 1966 година, като се приводнява в Атлантическия океан. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
"Руската икономика се стабилизира, но да се говори за драматичното…