НАЙ-НОВИ:

Мярката 60/40 задържала безработицата с 5%

Една от първите мерки, насочена към местните власти, е обслужването на патронажна грижа за самотно живеещите. 44 000 лв. ще са дадени за целта, обяви зам.-социалният министър Зорница Русинова.

Пред БНТ тя обясни, че всяка община осигурява средства, за да може да се помага на възрастните хора. И посочи, че и в чужбина има случаи на заразени в социалните домове.

“Служителите са най-голямото предизвикателство. Има много доброволци. Част от дневните центрове не могат да работят, техният персонал може да се използва за патронажната грижа”, коментира Русинова.

На въпрос за мярката 60:40, тя каза – достига до хората. Тя е насочена основно към фирми, които не могат въобще да работят или има намалени

Над 160 000 са хората, за които фирмите са подали заявления. С 5% сме задържали ръста на безработицата, подчерта Русинова.

Смисълът на мярката пък е да не се освобождават служители, добави тя. Русинова каза, че разнообразни са фирмите, които са кандидатствали. И напомни, че това не е единствената мярка. Другата седмица стартира мярката за микро и малкия бизнес. Предвиждат се микрокредити.

Около 96 000 са безработните, на ден се регистрират около 3000 души. Техният профил е на хора със средно и висше образование. Безработните са предимно в големите градове. Русинова изрази надежда, че много скоро тези хора ще се върнат на работа. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Динамиката при Мира Добрева е в разгара си, поне ако…