Мъж без книжка карал Москвич без двигател, по инерция в селото си. Осъден на три месеца, вижте къде:

С присъда № 46 / 30.09.2016г. постановена по НОХД № 337 /2016г. Новопазарският районен съд признал подсъдимия А.К.А. ЕГН ********** за виновен в това, че на 31.05.2016г. в с. Марково, общ.Каспичан, обл.Шумен е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил “Москвич” / без регистрационни табели/, без съответното свидетелство за управление,

което деяние извършил в рамките на едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото такова деяние с Наказателно постановление № 16-0307-000239/03.05.2016г. на Началника на РУ-Нови пазар, влязло в законна сила на 26.05.2016г., поради което и на основание чл.343в, ал.2 от НК във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК го осъдил на “лишаване от свобода” за срок от 3/три/ месеца, като постановил строг режим на изтърпяване на така наложеното наказание.
На основание чл.55, ал.3 от НК не наложил по-лекото наказание “глоба”, което закона предвижда наред с наказанието “лишаване от свобода”.
На основание чл.189, ал.3 от НПК осъдил подс. А. да заплати по сметка на РС-Нови пазар направените по делото разноски в размер на 273.84лева.

Или разказано с думи прости, подсъдимият си купил Москвич, без двигател, със смачкан таван и без спирачки, като е работела само ръчната. Покупката била на стойност 100 лв. Идеята му била да го използва за части. Първо го теглили с негов приятел-също без книжка, а после го пуснал по инерция. Точно в този момент минал покрай катаджия, който го спира със стоп палка, но човекът не е много вещ в тази област, май и ръчната не е била в ред, а другите, както вече се установило в хода на делото съвсем липсвали. Наложило се полицаят да преследва москвича с личния си автомобил.
Следва обжалване пред Шуменски окръжен съд, като основните въпроси, които са поставени в жалбата са автомобил ли е нещо с 4 колела и без двигател и като се движи по инерция, трябва ли да имаш книжка за това. ШОС не само потвърдил присъдата с на 18.01.м.г., но и добавил нови 35 лв разноски и 5 лева държавна такса за обжалването. Така нашият герой ще лежи три месеца ефективно и ще плати над 300 лв, за които явно парите от продажбата на счупения Москвич няма да стигнат.


image0 (9K)