НАЙ-НОВИ:

МС: Училищата ще плащат интернет на семейства без онлайн достъп

Училищата ще имат възможност да плащат за доставка на интернет свързаност по местоживеене на учениците, които по социални причини не разполагат с достъп до интернет.

Това ще важи в случаите, когато присъственият учебен процес в училището е временно преустановен по предписание на компетентен орган, поради което обучението на учениците се осъществява от разстояние в електронна среда. Решението бе взето от Министерския съвет.

Такава е и ситуацията в момента заради наложените противоепидемични мерки вследствие на COVID-19. С оглед продължителността на приложената мярка Министерството на образованието и науката предприе действия за създаване на организация за обучение на учениците в дигитална среда.

Благодарение на установеното партньорство между учители, родители и доставчиците на услуги, близо 89% от учениците в страната бяха включени в електронното обучение.

Прилагането на тази форма на обучение ще постигне очакваните резултати при условие, че може да обхване максимално голям брой ученици, се казва в правителственото съобщение.

Поради липса на технически условия обаче – мобилни устройства и/или интернет свързаност, част от учениците не могат да бъдат ефективно включени в обучение в дигитална среда.

По тази причина Министерството на образованието и науката предлага да бъдат използвани възможностите на училищните бюджети за подпомагане на ученици, които по социални причини не разполагат с интернет свързаност, за включването им в дистанционна форма на обучение в условията на наложените противоепидемични мерки.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
На 16 април някои ще имат нужда от вас или…