НАЙ-НОВИ:

Мощна магнитна буря ни удря и днес!

От 27 до 29 септември се очакват геомагнитни смущения, предупреждават от Центъра за прогнози на космическото време към Американската национална агенция за изследване на атмосферата и океаните. Заради високоскоростен слънчев вятър е възможна умерена магнитна буря (G2), съобщава Нова тв.

От Руската лаборатория за изследване на слънчевата активност към Института „Лебедев” прогнозират, че смущенията ще започнат вечерта на 27 септември, а кулминацията ще е на следващия ден от сутринта до обяд. Планетарният индекс може да скочи до степен 5.

Геомагнитните бури могат да повлияят на хора с проблеми в сърдечно-съдовата система. Лекарите предупреждават, че някои хора могат да получат сърдечни спазми, замаяност, главоболие и липса на концентрация. Смущенията в магнитното поле често въздействат и на хора с психични разстройства.

При по-мощни смущения има и колебания в електроенергийната мрежа. Уязвими са и спътниците, осигуряващи навигационна информация.

Красивата страна на подобни явления са зрелищните сияния в небето над полюсите. Flagman.bg За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
„С добре дошли посрещаме тази вечер организаторите и екипите на…