НАЙ-НОВИ:

Москва предупреждава: Ислямистите заснемат “химическа атака” в Идлиб

Заснемането на инсценирана химическа атака, която уж се осъществява от сирийската армия против мирните жители, вече е започнало в сирийската северозападна провинция Идлиб с участието на терористи, съобщиха във вторник пред журналисти от руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия, предава ТАСС, цитирана от “Фокус”.

[ad id=”225664″]

„Според постъпила информация от жителите на провинция Идлиб, в момента в населеното място Джизр аш Шугур се заснема постановъчната провокация с употреба на „химическо оръжие“ от сирийската армия срещу мирното население“, заявиха от Центъра. Както се отбелязва, за провеждането на снимките са пристигнали групи от няколко близкоизточни телевизионни канала, както и „регионалния филиал на водещ новинарски телевизионен канал“ на САЩ.

По данни на Центъра за помирение, сценарият предвижда инсценировка на „оказване на помощ“ от „активисти“ на „Гражданска отбрана“ („Белите каски“) на жителите на Джизр аш Шугур „след предполагаемо използване на т.нар. барелни бомби с отравящи вещества“. От Центъра отбелязват, че специално за „естествеността“ на заснемането и оперативното събиране на проби от почвата, терористите от „Белите каски“ са доставили от населеното място Хербет ел Джауз „два контейнера с отровно вещество на основата на хлора“.

[ad id=”263680″]

Руските военни отбелязват, че всички заснети видеоматериали към вторник трябва да бъдат предадени в редакциите на телевизионните канали за демонстрация в ефир след публикуването им в социалните мрежи.

ТАСС припомня, че Министерството на отбраната на Русия предупреди за готвещата се постановка с използване на хлор още на 26 август. По-късно от ведомството съобщиха, че резултатите от тази провокация могат да бъдат използвани от силите на западната коалиция начело със САЩ като повод за нанасяне на пореден ракетен удар по държавни обекти в Сирия.

[ad id=”236993″]

САЩ, отбелязаха от руското военно ведомство, вече са концентрирали съответните сили край Сирия: в края на август в Персийския залив пристигна американския ескадрен миноносец Sullivans с 56 крилати ракети, на авиобазата „ел Удейд“ в Катар беше предислоциран стратегически бомбардировач B-1B от ВВС на САЩ с 24 крилати ракети „въздух-земя“ JASSM. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Според магистратите става дума за организирана група, действала по различни…