МОСВ иска съдействие от МВР, МЗХ и по-строг контрол от РИОСВ заради белоглавите лешояди в Кресна

Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова е изпратила писмо до колегата си от МВР Пламен Узунов за бързо разследване и наказване на виновните лица за отравяне на защитени видове и унищожаването на почти цялата популация на силно застрашения белоглав лешояд в района на Кресна.
Белоглавият лешояд (Gyps fulvus) е птица от семейство Ястребови (Accipitridae) и е защитен вид, включен в Чeрвената книга и списъците на Приложение № 2 и Приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие(ЗБР).

Птиците са обект на дългогодишни опити за възстановяване на вида, тъй като в края на миналия век той е изчезнал от по-голямата територия на страната, вследствие на масовото тровене на хищници.
Деянията, свързани с убиване на дивеч без надлежно разрешително или със забранени средства, както и противозаконното унищожаване на защитени видове, са престъпления по смисъла на Наказателния кодекс и се наказват с глоби, пробация или лишаване от свобода.
С друго писмо до министъра на земеделието и храните Христо Бозуков, до изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев и до изпълнителния директор на ИАГ Григор Гогов, министър Костова иска съдействие за засилване на охраната и контрола на територията на съответните горски и ловни стопанства.

В документа се посочва и нуждата от съдействие от страна на Областните дирекции по безопасност на храните за вземане на проби от животните и изпращането им за изследвания във ветеринарната лаборатория на БАБХ в София, с цел установяване на използваната отрова.
МОСВ изпрати писмо и до регионалните екоинспекции и Дирекциите на националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“ да засилят охраната и контрола в защитените територии. При съмнения за отравяне на животни, със съдействието на полицията и съответната Областна дирекция по безопасност на храните, те трябва да вземат проба и да я изпратят за изследване.

Съгласно ЗБР е забранено белоглавите лешояди да бъдат преследвани и убивани, както и да бъдат обезпокоявани, особено в периодите на размножаване и отглеждане на малките. Не е разрешено и вземането на яйца от гнездата им, както и осъществяването на търговия или размяна на живи или препарирани екземпляри. Лешоядите се хранят с трупове на домашни и диви бозайници и така почистват планинските пасища, затова народът ги нарича „санитари в природата“.
Природозащитниците в България, в партньорство с редица международни организации, полагат дългогодишни усиля по различни програми за възстановяването на вида.

Тези дейности са заложени в Балканския план за опазване на лешоядите, в редица мерки на Световния съюз за защита на природата (IUCN) и други стратегически документи и се изпълняват по проекти на различни финансови инструменти.


image0 (9K)