Морето погълна още един удавник – този път в Черноморец

Възрастен мъж от Черноморец се удави в морето край родния си град. Трагедията се разиграла около 17 ч. вчера на къмпинг „Черноморец“, когато към РУП-Созопол заваляли първите сигнали за човек в безпомощно състояние. Въпреки всички предприети действия по реанимация, след като бил изваден на брега, човекът починал. Той е на 74 години. Смъртта му е констатирана от пристигналия на място екип на Центъра за спешна медицинска помощ.

През август морето се „обръща“. Мъртвото вълнение, което е опасност №1 за неопитните плувци, се появява именно към средата на месеца и се оказва основната причина за голяма част от удавянията.

Опитни спасители съветват хората да се опитват да разпознаят мъртвото вълнение още от плиткото – да проверяват дали морето „дърпа“ навътре. Това става като влезете във водата и потопите само краката си до колената. Ако пясъкът под краката ви се движи, значи е много вероятно да има мъртво вълнение.

Ако пък попаднете в мъртво вълнение, когато вече сте на дълбоко, най-важното е да запазите самообладание и да знаете, че има как да стигнете до брега безопасно, въпреки че ситуацията изглежда безнадеждна. Не трябва да опитвате да плувате директно към пясъка или навътре към по-дълбокото, а настрани – под кос ъгъл. Самите течения пък е възможно понякога дори без да мърдате да ви извадят на брега.


image0 (9K)