Може ли да идем на море въпреки COVID-19 и за какво да внимаваме?

Няма проблем да пътуваме и да сме на чист въздух и слънце, но само при спазване на необходимите условия. Това каза пред Нова телевизия д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз (БЛС).

Тя увери, че няма по-добро от това да сме сред природата. По думите й след извънредното положение това ще повлияе добре на хората, които се чувстват щастливи да се срещат и с хора.

„Морето е една огромно самопочистваща система. Всеки, който отиде там, при всички случаи ще се прибере вкъщи по-защитен“, каза д-р Николова.

„Не трябва да пренебрегваме всичко и да мислим, че няма проблем, но не трябва и да стоим с маски на плажа и да се къпем с дезинфектанти. Необходима е социална дистанция и повишаване на личната хигиена“, добави още тя.

Докторът обясни, че не трябва да спираме да мием ръцете си с топла вода и сапун. Да мием плодовете и зеленчуците си и като цяло да поддържаме висока хигиена.

Относно притесненията, че някой в хотела може да се разболее, д-р Николова каза, че препоръката е веднага туристът да съобщи за това.

„Гостът трябва да съобщи на организаторите в хотела, които от своя страна ще отнесат въпроса към Регионалната здравна инспекция. В хотелите ще има и специално създадени изолатори, за да не бъдат другите гости в риск“, обясни тя.


image0 (9K)