Можело и без указ да се освободи Маринов, правителството направило жест към президента

„Оставам министър на правосъдието, няма да ходя в Черна гора или в Конституционния съд“, категорична бе Цецка Цачева в ефира ва бТВ

[ad id=“225664″]

„Считам, че много енергия от всички страни се хвърли по темата за оставката на Младен Маринов. Несъвместимост по отношение на постовете, в които в момента заема, след като заеме новата позиция, ще възникнат, но след като той е подал искане да му бъде прекратено правоотношение, коректно беше Министерският съвет да гласува с предложение до президента за издаване на указ – т.е от уважение и зачитане към президентската институция правителството внесе документи в президентството“. Така министърът на правосъдието Цецка Цачева ситуацията около отлагането на освобождаването на Младен Маринов от поста му като главен секретар на МВР. Това стана, защото президентът отложи указа си последните дни.

Младен Маринов е предложен за министър на вътрешните работи, но за да встъпи в длъжност, трябва да бъде освободен от поста си на главен секретар на МВР.

„Към този момент в Министерството на правосъдието все още няма указ за полагане на държавния печат. Чисто юридическо ми мнение е, че е възможно да се приеме решение от Народното събрание за освобождаването на Младен Маринов. Но пак повтарям – правителството го направи като уважение към президентството, заяви още министърът на правосъдието. Това решение, което премиерът взе, е правилното решение“, каза Цачева.

[ad id=“263680″]

„Продължавам да бъда министър на правосъдието.“ Така Цецка Цачева коментира информациите, че е обсъждан вариантът тя да напусне правителството и да бъде пратена за посланик в Черна гора или в Конституцонния съд.

„Повече от месец в различни сайтове се върти тази новина“, коментира тя. И допълни, че в статиите се твърди, че тя или ще бъде изпратена за посланик в Черна гора, или ще бъде предложена за член на Конституционния съд.

„Подобни разговори с мен не са водени, подобни предложения няма. Продължавам да бъда министър на правосъдието“, обясни още правосъдният министър.

На въпрос дали би приела подобни предложения, тя отговори, че напускането на министерския пост за нея би било бягство от отговорност. „Ние сме заявили пълен мандат и е несериозно да се говори“, подчерта Цецка Цачева.


image0 (9K)