Митьо Очите посреща 2019-та в турски затвор

Димитър Желязков ще бъде екстрадиран в България веднага след Нова година, съобщи Флагман.бг, позовавайки се на източник в Специализираната прокуратура.

На 4 януари той ще бъде качен на самолет от Истанбул до София при извънредни мерки за сигурност.

Документите му от няколко дни са готови, съдът разреши връщането му, има зелена светлина и от тамошното външно министерство, но логистиката изисква повече време.

Не се предвижда Митьо Очите да ни бъде върнат с чартърен полет, а ще се използва обичайната процедура – граждански самолет с охрана. Тя със сигурност ще е далеч по-солидна от тази на Евгения и Николай Баневи, които бяха екстрадирани с различни полети, пазени от по неколцина служители на съдебната охрана. За тях бяха отцепени последните два реда и не се предвиждаше нещо извънредно.

При Желязков мерките за сигурност ще са доста по-сериозни. Заради това се търси и слабо натоварен полет, а е повече от ясно, че навръх празниците това няма как да се случи.

Анализирайки пътникопотока и от българска, и от турска страна са предвидили да извършат екстрадицията на 4 януари 2019 година.

Турските власти ще ни предадат Митьо Очите на борда на самолета, а веднага след кацането в София още на пистата Желязков ще бъде натикан в специализираните бусове на Съдебната охрана, след което ще бъде отведен към следствения арест на „Г.М.Димитров” в София.

Условията, които го очакват, са същите като на Иванчева и семейство Баневи – килия за четири човека с открита тоалетна и много малко прозорче.

Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев разкри преди 20-ина дни, че Желязков бил крайно недоволен от условията в турския затвор, където е от 2 август т.г. Митьо Очите е писал няколко жалби до българския консул, защото турските власти не искали да му осигуряват медицински грижи, от каквито твърдял, че се нуждае спешно. Освен това бил настанен в килия с 50 престъпници от целия свят.

Негови близки твърдят, че здравословното му състояние действително се е влошило, а той е отслабнал неузнаваемо.

Вероятността да бъде освободен с по-лека мярка в България клони към нула, защото цялото досъдебно производство срещу разбитата през август група на Митьо Очите се бави заради неговото бягство. Още щом пристигне спецпрокуратурата ще го разпита и проведе серия от различни процесуални действия.


image0 (9K)