НАЙ-НОВИ:

Мистерия с оставката на шефа на НСО

Генерал Ангел Антонов с оказа заложник в играта на нерви между президента и правителството

[ad id=”263680″]

Поредна мистерия оставката на началника на НСО генерал Ангел Антонов. След като сайтът „Гласове“ в 14.53 съобщи, че в понеделник вечерта той е подал заявление за напускане, два часа и половина по-късно – чак в 17.30 от пресцентъра на институцията и от „Дондуков“ 2 категорично отрекоха да има такова нещо, пише Епицентър.

Според “Гласове” Ангел Антонов е подал оставка, като е формално мотивирана с преминаване на друга работа. Реалната причина обаче била прокурорска проверка за извършени от него злоупотреби. Преди няколко дни стана известно, че Военно-окръжната прокуратура е започнала проверка по няколко сигнала, подадени от служители на НСО.

Официално молбата му за напускане не била депозирана в президентството. По закон той трябва да бъд сменен с указ на президента.

[ad id=”218001″]

В сигналите се твърди, че Антонов е ловувал в ловното стопанство „Кричим“, а излетите му там са били маскирани като командировки. Имало нарушения и в автопарка – роднина на Антонов е карал автомобил, предоставен на НСО за тест драйв, писа „Труд“ преди време. Миналата година НСО беше замесена в скандала с джиповете на държавните горски стопанства, които, вместо да бъдат използвани за ловен туризъм на вип персони, се ползваха от НСО за политическия елит. Нещо повече – лично премиерът Бойко Борисов шофираше един от тях. През последните години в НСО беше утвърдена практиката премиерът да шофира автомобил на службата – нещо, което е в разрез с всички норми за работа на НСО.

[ad id=”218548″]

Антонов, който има дългогодишна кариера в МВР, бе назначен на поста от президента Росен Плевнелиев по предложение на правителството през 2014 г. Антонов получи генералски пагони в мандата на Плевнелиев при опорочена процедура, по силата на постановление на Министерския съвет, което приравнява полицейските длъжности във военни звания. Важен детайл тук е, че постановлението важи за резервисти от МВР и ДАНС, какъвто Антонов не беше към онзи момент. Все пак Антонов беше заведен като резервист по силата на текст от Закона за отбраната, който важи само за военно време.

От престараване за назначаването му на всяка цена от администрациите на МС и на президента тогава не съобразиха, че Антонов ще получи военно звание, което е с една степен по-висока от тази, която се изисква за началник на НСО. Тази ситуация беше в разрез със Закона за отбраната, което наложи три месеца след назначаването на Антонов президентът Росен Плевнелиев да промени друг указ, с който се определят изискванията за военни звания за отделните служби. Така официално Антонов беше “закован” за поста. Ангел Антонов е бивш директор на две главни дирекции в МВР по времето на ГЕРБ. Известна е близостта му с дясната ръка на Борисов – Цветан Цветанов, по онова време вътрешен министър.

[ad id=”236480″]

Днешната мистерия с Ангел Антонов удивително напомня на ситуацията от октомври 2017 г., когато пак няколко сериозни медии съобщиха, че президентът Румен Радев е решил смени шефа на НСО. Цитирайки „отлично осведомени източници“ от президентството, изданията дори назоваха името на неговия наследник – ген. Тодов Гребенаров. Оказа се обаче, че новината е фалшива, тъй като Антонов продължава да ръководи държавните гардове.

Политици обясняват странните ситуации с Ангел Антонов с противоборството между Румен Радев и правителството. Държавният глава държи НСО да има нов началник, докато Антонов е считан за протеже на ГЕРБ. Той се изкачи в йерархията на МВР в кабинета “Борисов 1”, когато вицепремиер и министър бе Цветан Цветанов. Ангел Антонов е бил директор на главните дирекции „Криминална полиция” и „Национална полиция”. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
  Преди 10 дни е починал Господин, дядото на Григор…