Министър Красимир Вълчев: Не трябва да има джендър идеология в училище

„Не трябва да има джендър идеология в българското училище под каквато и да е форма. Не го подкрепям като министър и като родител.“ Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНТ по повод анкетата на Европейската комисия за сексуалната ориентация.

„Този инструмент е за измерване и самооценка на дигиталната подготвеност на училищата, не е за определяне на пола. 1 от 90 въпроса изискват да се отговори какъв е полът. Този въпрос не е задължителен от гледна точка на целите на анкетата“, обясни министър Вълчев.

По думите му служителят в МОН, който отговаря за информационните технологии, е прегледал въпросите, но не му е направило впечатление – не е проявил необходимата чувствителност. „Не сме получавали нито един сигнал през това време. В предходни случаи, когато сме получавали сигнали за спорни анкети и допитвания, сме ги спирали, каза още Красимир Вълчев.

„Всички сме виновни, не искаме да се оправдаваме със служител. Аз лично мисля, че реакцията беше преувеличена предвид това, че на никой не му беше направило впечатление, но трябва да реагираме на всеки един подобен опит, затова поискахме от ЕК да промени анкетата и дотогава сме препоръчали да не се попълва“, коментира министърът.

Темата за дигитализацията и възпитанието е важна, не трябва да компрометираме инструмента и разговора за развитието на системата и какво очакваме от образованието, добави Красимир Вълчев.

Искаме да ориентираме децата и към уменията, заяви Красимир Вълчев. Това, според него, предполага да бъде пренастроена цялата система към по-креативните учители, които насърчават децата да мислят.

Компетентностният подход е приет и със закон от 2016 г., промяната обаче предстои да се случи, тъй като това е постоянен процес, каза Вълчев.

„Тази промяна предполага по-малко да се следва учебника, повече да се насочи образованието към уменията, всички инструменти – квалификацията и оценяването трябва да бъдат променени, контролът“, каза той.

„Изпитът след 10 клас не е елиминаторен“, подчерта Вълчев и добави: „От него не зависи продължаването в 11 клас, той не е матура. Изпитът ще даде свидетелство след 10 клас, което ще е необходимо, ако децата искат да кандидатстват в друго училище, тъй като ще има допълнителен план прием.“

Вълчев каза още, че продължава работата по това учителските заплати да растат, като целта е да достигне средно ниво от около 1500 лв. през 2021 г.


image0 (9K)