Минералната вода в Ягода е в топ 5 на най- лековитите води в Европа

Минералната вода в село Ягода е позната още от древността. В края на 60-те години на 19 век човек на име Стоенчо Груеолу, организира построяването на банско помещение за хигиенни нужди.

Доста по-късно през 1903 година при каптирането на минерална вода, неочаквано строителите се натъкнали на останки от стари римски бани с доста големи размери. Там били намерени мраморни статуи, релефи и многобройни старинни предмети, от което правим заключение, че още от незапомнени времена тук е съществувал лечебен извор, който е привличал нуждаещите се, за да облекчава болките и страданията им.

През 1928 година се построява част от минералната баня. Следват няколко години и през 1934 година банята е довършена и обновена.

Ягодовската минерална вода извира с температура 54 градуса. Тя е с по-ниско съдържание на сяра, по-ниска обща минерализация /370-380 мил.мола на литър/ и по-ниска радиоактивност от минералната вода в Павел баня.

Ценно качество на Ягодовската минерална вода е съдържанието на флуор, който оказва благотворно и лечебно влияние върху заболявания на опорно-двигателния апарат и на костите. Минералната вода в с.Ягода е с доказани лечебни свойства върху кожата.

•    Болести на опорно-двигателния апарат, в т.ч.: артрозна болест, ревматични и ревматоидни артрити и полиартрити, периартрити на раменната, колянната и други стави, болести от пренапрежение на крайниците, дископатии в лумбалгичен стадий без радикулярен синдром, миозити и фибромиозити, състояния след фрактури, травмени увреждания, следоперативни състояния и др.
•    Хронични болести на периферната нервна система и функционални нервни заболявания, в т.ч.: неврити и невралгии, дископатии, дискови хернии и дискогенни радикулити, цервико-брахиални плексити, периферни вяли парези, вегетативни полиневропатии, неврози, мигрени и др.
•    Хронични гинекологични заболявания, най-вече: хронични оофорити, салпингити и аднексити, хронични метрити и параметрити.
•    Заболявания, подходящи за питейно балнеолечение и за питейна профилактика: стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни, костно-ставни със синдром на остеопороза, зъбен кариес.
•    Заболявания на кожата – псориазис и други неинфекциозни кожни болести.

Минералната вода не бива да се приема като „трапезна вода”, а под строг контрол, защото могат да възникнат нежелани реакции в организма. Питейното приемане на минерална вода трябва да бъде индивидуализирано и контролирано, съобразено с нейната физико-химична характеристика, както и с вида и стадия на заболяването.

До края на март идват парите за обновяването на банята в Ягода!


image0 (9K)